sc Heerenveen ziet koploper PSV in slotminuut langszij komen

16 februari 2019 22:20

sc Heerenveen was zaterdagavond ontzettend dicht bij een overwinning op koploper PSV, maar in het zicht van de haven zagen de Friezen de Eindhovenaren alsnog langzij komen. Invaller Donyell Malen dompelde de thuisclub in rouw door in de allerlaatste minuut gelijk te maken, waardoor het enerverende duel geen winnaar opleverde (2-2).

Ben Rienstra speelt de bal naar voren. Jorrit Hendrix kan daar niets meer aan doen

Met een ongewijzigde basisopstelling ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen PEC Zwolle begon sc Heerenveen aan de wedstrijd. De Friezen kenden een droomstart, want al na tweeëneenhalve minuut bracht Mitchell van Bergen de gastheren aan de leiding. De rechtsbuiten dribbelde vanaf rechts naar binnen en vond met zijn chocoladebeen, via de voet van PSV-verdediger Nick Viergever, de lange hoek (1-0).

Meteen na het openingsdoelpunt kreeg PSV een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar Steven Bergwijn produceerde een rollertje in plaats van een zuiver schot. Halverwege het eerste bedrijf was het aan de andere kant wel weer raak. Michel Vlap pikte de bal op in het zestienmetergebied, keek even waar doelman Jeroen Zoet stond en schoof de bal in de verre hoek (2-0).

Na de goal van Vlap was PSV een aantal keren dicht bij de aansluitingstreffer, maar een vrije trap van Gastón Pereiro belandde op de deklat en Bergwijn schoot eenmaal hoog over en raakte kort daarna de paal. Helemaal ongeschonden haalde sc Heerenveen het rustsignaal echter niet. Aanvoerder Stijn Schaars moest zich vanwege een blessure noodgedwongen laten wisselen.

Sam Lammers controleert de bal met in zijn rug Daniel Schwaab

Kort na rust dacht PSV terug in de wedstrijd te komen, maar de treffer van voormalig sc Heerenveenspeler Denzel Dumfries werd wegens buitenspel afgekeurd. Een kwartier later was het wél raak voor de regerend landskampioen. Pereiro krulde een vrije trap langs de muur achter doelman Warner Hahn in de goal (2-1). PSV bleef aandringen en was via Bergwijn dicht bij de gelijkmaker, maar Hahn pareerde de inzet van de linksbuiten.

Aan de andere kant krijgt ook sc Heerenveen kansen om de score uit te breiden. Zo kreeg Vlap een goede mogelijkheid, maar de clubtopscorer kreeg oog in oog met Zoet de voet niet goed achter de bal. Dennis Johnsen slaagde daar een kwartier voor tijd wel in, maar de invaller zag zijn inzet uiteenspatten op de lat. PSV speelde alles of niets en oefende contant druk uit, maar tot de negentigste minuut bleven de Friezen standhouden.

Waar het Abe Lenstra stadion voorzichtig aan een zege op de koploper begon te denken, schoot Malen die droom aan diggelen. In extremis schoof de invaller de gelijkmaker achter Hahn en zorgde ervoor dat zijn ploeg alsnog een punt overhield aan het bezoek in Friesland (2-2).

Doelman Warner Hahn torent boven alles en iedereen uit en vangt de bal

Komend weekeinde neemt sc Heerenveen het op tegen Fortuna Sittard. De wedstrijd begint zaterdag om 19.45 uur.

sc Heerenveen - PSV 2-2 (2-0). 3. Mitchell van Bergen 1-0, 25. Michel Vlap 2-0, 60. Gastón Pereiro 2-1, 90. Donyell Malen 2-2. Gele kaarten: Kik Pierie, Vlap (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp (79. Dresevic), Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Schaars (40. Kobayashi), Vlap; Van Bergen, Lammers, Mihajlovic (61. Johnsen).