Veermans FC St. Pauli komt op bezoek

19 juli 2019 10:45

Een week na het gelijkspel tegen bekerwinnaar KV Mechelen uit België (2-2) neemt sc Heerenveen het zaterdagmiddag in eigen huis op tegen opnieuw een aansprekende tegenstander: FC St. Pauli. Een voorbeschouwing op het duel, waarbij we spreken met oud-sc Heerenveenspeler Henk Veerman.

6146777b1d2cd.jpg
Henk Veerman viert een doelpunt met de supporters

Na de degradatie in het seizoen 2010/2011 uit de Bundesliga komt FC St. Pauli uit op het tweede niveau in Duitsland. De club uit Hamburg eindigde vorig seizoen op de negende plaats. Voor de winterstop speelde voormalig sc Heerenveenspits Veerman een belangrijke rol bij Kiezkicker, zoals de bijnaam van FC St. Pauli luidt.

Veerman speelde in de eerste seizoenhelft van het seizoen 2018/2019 zestien wedstrijden voor FC St. Pauli en scoorde daarin zesmaal. Een kruisbandblessure in de laatste wedstrijd van het jaar – thuis tegen 1. FC Magdeburg – zou de spits maanden uit de running houden. De 28-jarige Volendammer is momenteel nog herstellende en moet daardoor het duel met sc Heerenveen missen. Dat wil zeggen: als speler.

Oude bekenden
De wedstrijd tegen sc Heerenveen komt nog te vroeg voor Veerman, laat hij weten. 'Ik ben hard op weg om terug te komen. Ik ben alweer volop in training, maar wedstrijden spelen komt nog te vroeg. Dat zal nog een paar weekjes gaan duren. Het is jammer dat ik morgen niet op het veld sta tegen m'n oude club, maar natuurlijk ben ik er wel als toeschouwer bij. Altijd leuk om de supporters en oude bekenden te zien en te spreken.'

6146644814def.jpg
Henk Veerman tijdens zijn afscheid in het Abe Lenstra stadion

Na drie en een half jaar sc Heerenveen koos Veerman vorig jaar voor een avontuur in Duitsland. En een avontuur werd het. 'Ik had van tevoren natuurlijk het nodige huiswerk gedaan, maar dat de club zó bijzonder is, besef je pas wanneer je er zelf deel van uitmaakt. Het is een bijzondere club. Een links, socialistisch bolwerk, waar iedereen welkom is.'

Voor de supporters
FC St. Pauli staat bekend als cultclub. 'Het unieke karakter van de club zie je bijvoorbeeld terug in de spelerstunnel en onze kleedkamer die onlangs verbouwd is', legt Veerman uit. 'Op de muur prijkt nu een enorm doodshoofd. Het is niet bedoeld om agressie op te wekken, integendeel. Alles mag en alles kan juist. De club is er voor de supporters, voor iedereen. En met iedereen ook echt iedereen. Zo beschikt de club over een daklozenopvang.'

Naast Veerman staat bij de Duitsers overigens nog iemand met een sc Heerenveenverleden onder contract. Hans Schrijver (59) was gedurende de seizoenen 2014/2015 en 2015/2016 hoofd jeugdopleiding en trainer van de A1. Tegenwoordig analyseert Schrijver de tegenstanders van FC St. Pauli en assisteert daarnaast hoofdcoach en landgenoot Jos Luhukay.

61465a3a26544.jpg
Hans Schrijver op het trainingsveld in zijn sc Heerenveentijd

sc Heerenveen is blij met FC St. Pauli als oefentegenstander. Beide clubs kijken uit naar het onderlinge vriendschappelijke duel. sc Heerenveen is content dat het in samenwerking met de politie en de gemeente Heerenveen dit affiche tijdens de zomervakantie in het Abe Lenstra stadion kan presenteren en organiseren: samen op naar een mooie voetbalmiddag.

Overigens kunnen seizoenkaarthouders van sc Heerenveen het duel gratis bezoeken. Een week na de wedstrijd tegen FC St. Pauli sluit de ploeg van trainer Johnny Jansen de voorbereiding in Engeland af. De Friezen nemen het dan op tegen Sunderland in het Stadium of Light (aftrap: 19.00 uur, plaatselijke tijd).