Aftellen naar het jubileum: De Brusselse Kermis

29 juni 2020 10:51

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 7: de Brusselse Kermis brengt de lach terug in de jaren tachtig.

645578d55fcf2.jpg
Venlo, 9 juni 1982, VVV - Heerenveen (1-2). Eddy Bosman scoort tweemaal in Venlo, dat is voor Heerenveen net niet genoeg om via de nacompetitie te promoveren

Door: Hielke Biemond

Het is alsof spits Eddy Bosman over vier armen beschikt om mee te juichen, op deze zomerse middag in Venlo in 1982. Een beeld dat veel zegt over de collectieve humeurverbetering in Heerenveen sinds het aantreden van trainer Henk van Brussel, drie jaar eerder.

Met zijn voorliefde voor onorthodox aanvalsspel laat hij Heerenveen na magere jaren opstomen naar de bovenkant van de Eerste Divisie. En minstens zo belangrijk: hij wint de harten van het publiek, dat tijdens zijn zesjarige dienstverband weer in groten getale naar Sportpark Noord komt. Of beter gezegd: naar de Brusselse Kermis, zoals de oud-Engelse speelwijze al snel liefkozend wordt genoemd op de tribunes.

Volksvermaak is het, waardoor niet alleen de lach terugkeert in Heerenveen, maar ook het sportieve succes. Tot op zekere hoogte dan, want Eddy Bosman juicht hier in Venlo iets te vroeg. Een 1-2 overwinning bij VVV, dankzij twee doelpunten van de topscorer van dit seizoen, volstaat nét niet om via de nacompetitie voor het eerst in de clubhistorie naar de Eredivisie te promoveren.

Daarvoor moeten de supporters na het vertrek van de razend populaire Van Brussel naar De Graafschap in 1985 nog flink geduld hebben. Het is een andere excentrieke en geliefde trainer, Fritz Korbach, die dat vijf jaar later net wél voor elkaar krijgt.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.

Eerdere artikelen:

- Deel 6: De cruciale promotie van 1970
- Deel 5: Ploeteren in de jaren zestig
- Deel 4: Twee bijzondere jeugdspelers in 1959
- Deel 3: Abe's slechtste beslissing ooit
- Deel 2: Beb Bakhuys in Heerenveen
- Deel 1: Een rokertje voor de aftrap