Aftellen naar het jubileum: Een historische CL-zege

13 juli 2020 10:00

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 bracht Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 9: een historische overwinning in de Champions League.

64597c9add0ad.jpg
Heerenveen, 17 oktober 2000. Het is gelukt, de eerste overwinning in de Champions League is binnen. V.l.n.r. vieren Ge´rard de Nooijer, Ronny Venema, Anthony Lurling en Hans Vonk die met het publiek

Door: Hielke Biemond

Hoe langer het geleden is, bijna twintig jaar alweer, hoe bijzonderder het wordt. Een Nederlandse dorpsclub die een overwinning boekt in de poulefase van de Champions League. Slechts tien jaar na de eerste promotie ooit naar de Eredivisie, en slechts zeven jaar na de tweede. Het is de kroon op het zorgvuldig opgebouwde levenswerk van voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan, en zonder meer de grootste prestatie in de bijna honderdjarige historie. 

De spelers en supporters in het Abe Lenstra Stadion voelen op 17 oktober 2000 na de 1-0 overwinning op Olympiakos Pireaus direct aan dat de wedstrijd zelf dan niet al te enerverend mag zijn geweest, maar dat de uitslag zonder meer spectaculair en historisch is. Daniel Jensen zorgt er met zijn late doelpunt voor dat Heerenveen voor eeuwig in de boeken gaat als club die een woordje heeft meegesproken in het grootste clubvoetbaltoernooi ter wereld. 

Daar ziet het aanvankelijk niet naar uit: de poule met Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos lijkt te hoog gegrepen voor het team van Foppe de Haan, dat het seizoen daarvoor zo verrassend tweede is geworden in de Eredivisie. Maar na drie nederlagen op rij beginnen de spelers – internationaal gezien geen klinkende namen - te wennen aan het hoge tempo, de enorme media-aandacht en de daarmee gepaard gaande druk. 

Zij tonen zich snelle leerlingen. Kwalitatief niet goed genoeg om de laatste plaats in de poule te verlaten, maar wel om afscheid te nemen van het hoogst mogelijke podium met een eervol 1-1 gelijkspel tegen de latere finalist Valencia, en toch maar mooi met vier punten uit zes wedstrijden.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.

Eerdere artikelen:

- Deel 8: 'Als we gaan…'
- Deel 7: De Brusselse Kermis
- Deel 6: De cruciale promotie van 1970
- Deel 5: Ploeteren in de jaren zestig
- Deel 4: Twee bijzondere jeugdspelers in 1959
- Deel 3: Abe's slechtste beslissing ooit
- Deel 2: Beb Bakhuys in Heerenveen
- Deel 1: Een rokertje voor de aftrap