Aftellen naar het jubileum: Ploeteren in de jaren zestig

15 juni 2020 11:02

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 5: ploeteren in de jaren zestig.

64547d3979cd3.jpg
Heerenveen, 8 januari 1967: Heerenveen - Wilhelmina 2-2. Betaald voetbal in de Tweede Divisie op een dikke laag sneeuw, het kan gewoon in 1967

Door: Hielke Biemond

Het heeft flink gesneeuwd in Friesland in de eerste dagen van het jaar 1967. Voetballen onder deze omstandigheden lijkt met de blik van nu volstrekt onmogelijk, toch gaat de competitiewedstrijd tussen Heerenveen en Wilhelmina op 8 januari gewoon door. De twee ploegen uit het rechterrijtje van de Tweede Divisie ploeteren zich op de dikke laag sneeuw op het veld van Sportpark Noord naar een 2-2 gelijkspel.

Onbedoeld is het een symbolisch beeld voor de uiterst moeizame manier waarop Heerenveen zich door de jaren zestig voetbalt. De glorieperiode van Abe Lenstra mag dan nog vers in het geheugen liggen, maar voelt voor de supporters inmiddels een eeuwigheid geleden. In navolging van de grote vedette zijn ook geleidelijk alle andere topspelers vertrokken en vervangen door beduidend minder getalenteerde exemplaren.

Het grote sportieve en financiële verval in dit donkere decennium heeft zichtbare gevolgen voor de toeschouwersaantallen. Met als dieptepunt deze bitterkoude januaridag in 1967: slechts zevenhonderd diehards nemen de moeite om de sneeuw te trotseren voor de thuiswedstrijd tegen Wilhelmina – ook niet bepaald een publiekstrekker van jewelste. De Brabantse tegenstander is dan bezig aan de laatste maanden van haar bestaan: vanwege grote financiële problemen is opgaan in de nieuwe fusieclub FC Den Bosch de enige uitweg.

Een roemloze aftocht uit het dan dertien jaar oude profvoetbal lijkt zo langzamerhand ook onafwendbaar te worden voor Heerenveen. Een schamele negentiende plek in de Tweede Divisie, die uit liefst 23 clubs bestaat, biedt geen uitzicht op betere tijden. Die moeten er wel snel komen, doordat de KNVB concrete plannen heeft om de Tweede Divisie op te heffen – en zo afscheid te nemen van een flink aantal ploeterende profclubs.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.