Seizoen zit erop na 'rood' verlies in Emmen

13 mei 2021 17:00

Een kleine kans had sc Heerenveen nog op het bereiken van de play-offs, maar een afgetekende nederlaag donderdag op bezoek bij FC Emmen gooide die Friese ambitie aan diggelen. Na een rode kaart voor Lasse Schöne – en later ook Syb van Ottele – speelde de ploeg van trainer Johnny Jansen een kansloos duel (3-1). Daardoor duurt het seizoen nog één wedstrijd: zondag komt Sparta Rotterdam naar Friesland.

13052021274463 DSC 6038 (1)


In de een-na-laatste speelronde hadden beide teams genoeg om voor te spelen. Terwijl sc Heerenveen nog hoopte op de play-offs, streed FC Emmen tegen directe degradatie. Ondanks dat de belangen aan beide kanten groot waren, kwam de wedstrijd moeizaam op gang. Het duurde liefst twintig minuten voordat er iets viel te noteren, maar het was wel meteen goed voor de eerste goal. Ibrahim Dresevic plantte zijn voet in het gezicht van Michael de Leeuw: strafschop FC Emmen, doelpunt Sergio Peña (1-0).

VAR, VAR en VAR
Meer en meer nam FC Emmen het initiatief. Zeker toen na een halfuur Bas Nijhuis Lasse Schöne met rood wegstuurde. De VAR constateerde dat de Deen bovenop de voet van Jari Vlak had gestaan en riep Nijhuis naar de kant. Na het bestuderen van de beelden ging de arbiter van dienst daar in mee. Met tien man snakte sc Heerenveen naar de rust, maar ook na de hervatting wilde en lukte zeer weinig. Sterker nog, voor de tweede keer ging de bal op de stip. De VAR greep weer in, waarop Nijhuis ook de handsbal van Jan Paul van Hecke bestrafte met een penalty. Ook nu bleef Peña koel (2-0).

2-0 achter, een man minder: de missie van sc Heerenveen was onbegonnen werk geworden. FC Emmen deelde de lakens uit, jaagde op meer en vond dat tien minuten voor tijd. Niet vanaf elf meter, maar van buiten de zestien schoot Peña een afgeslagen bal strak in de hoek achter Erwin Mulder (3-0). Terwijl het op een lijdensweg begon te lijken, schoof invaller Benjamin Nygren uit het niets, maar op knappe wijze de eretreffer binnen (3-1). Het deed er niet meer toe, net als de rode kaart die Syb van Ottele kreeg in de extra tijd, na wederom een VAR-ingreep.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Ottele, Van Hecke, Dresevic (46. De Jong), Bochniewicz, Woudenberg; Schöne, J. Veerman (78. Kongolo); Van Bergen, H. Veerman (78. Nygren), Halilovic (78. Hajal).