Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Geur van gras terug in Abe Lenstra stadion

Gepubliceerd op 6 juli 2009 00:00
Geur van gras terug in Abe Lenstra stadion

Sinds vorige week ligt er weer gras in het Abe Lenstra stadion. Afgelopen donderdag heeft Hendriks Graszoden uit Heythuysen zo’n 7500 vierkante meter gras uitgerold, zodat het nieuwe seizoen straks begonnen wordt op een fonkelnieuwe mat. De concerten van Guus Meeuwis eisten hun tol van de oude mat, waardoor vervanging noodzakelijk was. Terreinmeester Henk Schreuder legt uit waarom.

„Omdat er begin juni ruim 14000 mensen en een enorm podium op het veld stonden, was de grasmat onbruikbaar geworden. Normaal sta ik hier elke dag om het gras te verzorgen, maar toen kon ik tien dagen lang niets doen. Dat is funest voor de mat, maar het was allemaal ingecalculeerd. Ook in het Philips-stadion in Eindhoven is de grasmat vervangen na het bezoek van Guus Meeuwis”, aldus Schreuder. „Was Guus hier niet geweest, dan was de bestaande mat gewoon blijven liggen.”

Meer dan 200 rollen gras waren er nodig om het stadion te voorzien van een nieuwe grasmat
Meer dan 200 rollen gras waren er nodig om het stadion te voorzien van een nieuwe grasmat


De operatie was minder omvangrijk dan vorig seizoen, toen er ruim 80 centimeter afgegraven werd. Destijds werd ook de onderlaag en de afwateringsinstallatie vervangen, dat was nu niet nodig. „Alleen het oude veld, zo’n drie centimeter dik, is er afgefreesd. De onderlaag is goed, het is alleen bemest. Om het veld heen is nu wel een drie meter brede kunstgrasstrook neergelegd, in verband met de digitale boarding.”

Schreuder is tevreden over de nieuwe mat. „De kwaliteit is gelijk aan de mat van vorig seizoen. Het is nu zaak om het goed bij te houden, controleren of de beworteling goed verloopt en zorgen dat ziektes bestreden worden. De komende tijd hou ik het goed nat, dat moet ook wel. Afgelopen weekend heb ik de sproeiers uren aan gehad. Zo’n buitje als gisteren (zondag) is leuk, maar bij lange na niet voldoende voor het gras. Op 21 juli wordt hier voor het eerst gespeeld, tegen Trabzonspor; de grasmat is er dan klaar voor.”

De mensen van Hendriks Graszoden hadden slechts één dag nodig om de grasmat te leggen
De mensen van Hendriks Graszoden hadden slechts één dag nodig om de grasmat te leggen