Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Gérard de Nooijer: "Als ik een voorspelling moet doen, zet ik een 1'tje neer"

Gepubliceerd op 3 mei 2018 15:50
Gérard de Nooijer: "Als ik een voorspelling moet doen, zet ik een 1'tje neer"

Gérard de Nooijer maakte in het jaar 1998 samen met tweelingbroer Dennis de overstap van Sparta Rotterdam naar sc Heerenveen. Vijf seizoenen lang speelde Gérard in het Abe Lenstra stadion. De linksbenige verdediger blikt terug op zijn tijd in Friesland en kijkt vooruit naar sc Heerenveen - Feyenoord. ''Bij Feyenoord staat er niets meer op het spel. Zij zullen een stapje minder doen."

Na tien seizoenen Sparta Rotterdam, vijf seizoenen sc Heerenveen, twee seizoenen Feyenoord en twee seizoenen FC Dordrecht, sloot Gérard de Nooijer zijn actieve carrière in 2006 af. Sinds vorig jaar is de inmiddels 49-jarige De Nooijer hoofdtrainer bij FC Dordrecht in de Jupiler League.

Met De Schapenkoppen plaatste De Nooijer zich dit seizoen voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Afgelopen dinsdag verloor FC Dordrecht de eerste wedstrijd van Cambuur met 1-4. Zaterdag staat in Leeuwarden de return op het programma. "Maar alles is nog mogelijk. Ook op hoog niveau in de Champions League zie je verrassende uitslagen. Ik lees overal dat Cambuur nu al bezig is met Sparta. We hebben niets te verliezen."

Ambities

Ambities als trainer heeft De Nooijer zeker. Dit seizoen dingt hij mee naar de titel trainer van het jaar in de Jupiler League. "Dat we een periode hebben gepakt, is een wereldprestatie. We hebben de helft meer punten dan vorig seizoen behaald en eigenlijk is elke speler beter geworden."

2002 RKC thuis 1-2 24 aug (3) bewerkt

Als voetballer begon De Nooijer bij Sparta Rotterdam. Op zijn 28ste maakte hij een transfer naar sc Heerenveen. "Achteraf had ik eerder de overstap moeten maken, dan was ik nog beter geworden. Het niveau bij sc Heerenveen lag veel hoger dan bij Sparta. Het was een mooie periode in Friesland. We haalden bijna elk jaar Europees voetbal en speelden zelfs in de Champions League."

In zijn debuutseizoen bij sc Heerenveen scoorde De Nooijer negen keer. Niet slecht voor een verdediger. "Ik heb jarenlang achterin gestaan, maar werd ook wel eens op het middenveld gezet. Ik maakte ook vaak doelpunten met mijn hoofd uit corners en vrije trappen. Mika Nurmela was een rechtsbuiten met een geweldige voorzet."

Na sc Heerenveen verkaste De Nooijer naar Feyenoord, waar hij in anderhalf jaar tijd tot 22 wedstrijden kwam. "Het niveau lag daar weer hoger en dat had ik niet verwacht. Dan zie je toch het verschil tussen de subtop en de top. In alles was de club ook veel groter. Feyenoord heeft de grootste achterban van Nederland."

1999 november

De Nooijer speelde bij Feyenoord onder andere samen met Dirk Kuijt, Robin van Persie, Bonaventure Kalou, Paul Bosvelt en Kees van Wonderen. "Het was een heel goed niveau. Ik vind het mooi dat ik met Sparta, sc Heerenveen en Feyenoord bij drie echte volksclubs heb gespeeld waar de nostalgie van afdruipt. Kijk alleen al naar de shirts."

Nog altijd heeft De Nooijer regelmatig contact met mensen die hij kent van zijn tijd bij sc Heerenveen. "Ik praat af en toe met Arek Radomski, die nu in een Polen een voetbalschool runt. Daarnaast spreek ik fysiotherapeut Erik ten Voorde regelmatig. Ook bij bijeenkomsten van de KNVB kom je ook altijd oude bekenden tegen."

2002 RKC thuis 1-2 24 aug

Zondag nemen twee oud-clubs van De Nooijer het tegen elkaar op. Hij geeft sc Heerenveen een goede kans op een mooi resultaat tegen Feyenoord. "Het is de laatste thuiswedstrijd van het reguliere seizoen, dus die wil je voor eigen publiek altijd goed afsluiten. Bij Feyenoord staat er niets meer op het spel; ze hebben de beker al gewonnen en ze weten zeker dat ze vierde eindigen. Zij zullen een stapje minder doen."

Toch waarschuwt De Nooijer sc Heerenveen. Want hoewel er voor Feyenoord niet meer dan de eer op het spel staat, is er individueel nog wel wat te behalen. "Berghuis wil graag topscorer worden en Jørgensen is altijd op zoek naar doelpunten. Daarnaast is het misschien de afscheidswedstrijd van Van Persie, dus die wil ook wel wat laten zien."

Stapje extra

De Nooijer verwacht een stapje extra bij de spelers van de thuisclub aanstaande zondag. "Feyenoord is kwetsbaar omdat er niet veel op het spel staat, dat zag je ook tegen Sparta Rotterdam. Bij sc Heerenveen is dat juist andersom; je kunt altijd iets meer als je ergens voor speelt, bijvoorbeeld tijdens een bekerfinale, tegen degradatie of zoals nu: voor de play-offs. Als ik een voorspelling moet doen, zet ik een 1'tje neer."

1998 actie