Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen
hoofdsponsor-ausnutria

2-0 voorsprong tegen NEC verdampt in slotfase: 2-2

Gepubliceerd op 22 maart 2014 21:30
2-0 voorsprong tegen NEC verdampt in slotfase: 2-2

sc Heerenveen heeft in het laatste kwartier een 2-0 voorsprong verspeeld tegen NEC: 2-2. In een matige wedstrijd kwam de ploeg van trainer Marco van Basten vlak voor rust nog met 2-0 voor (o.a. door een goal van de nieuwe sc Heerenveen-topscorer allertijden Alfred Finnbogason), maar door een tegentreffer uit het niets werd het in de 77e minuut plots weer spannend. Waar sc Heerenveen de wedstrijd vervolgens vergat te beslissen, viel de gevreesde gelijkmaker in blessuretijd alsnog.

Het zal toch niet, moesten de supporters van sc Heerenveen gedacht hebben, toen Michael Higdon in de 77e minuut uit het niets NEC terug in de wedstrijd schoot. Zonder goed te spelen, was sc Heerenveen op weg om de 2-0 voorsprong uit te spelen. Na deze plotse aansluitingstreffer was sc Heerenveen het even kwijt, maar de ploeg herstelde zich en kreeg kansen op de 3-1. In de blessuretijd ging het alsnog mis. Een vrije trap van NEC, inmiddels spelend met tien man, werd slecht uitverdedigd door sc Heerenveen, waarna Soren Rieks de bal voor zijn voeten kreeg en uithaalde: 2-2

Zuur voor sc Heerenveen, dat vlak voor rust op een 2-0 voorsprong kwam. Lange tijd gebeurde er nauwelijks iets in deze wedstrijd, maar vanaf de veertigste minuut werd het leuk in het Abe Lenstra stadion. De thuisploeg had een individuele actie van Bilal Basacikoglu nodig om de wedstrijd open te breken.

Bilal Basacikoglu viert zijn openingstreffer
Bilal Basacikoglu viert zijn openingstreffer

Dat deed de vleugelaanvaller op fraaie wijze. Hij dribbelde het strafschopgebied in en speelde zich ogenschijnlijk simpel langs de verdedigers van NEC. Het talent trok naar binnen en haalde met links succesvol uit: 1-0.

De wedstrijd werd ineens levendig, want ook Kristoffer Nordfeldt, die nog niets te doen had, moest enkele minuten na de 1-0 ineens in actie komen. Higdon, die in de eerste wedstrijd tegen Heerenveen nog twee keer scoorde, kopte de bal slim door, waarna Hemlein vrij voor Nordfeldt ineens kon inkoppen. De doelman van sc Heerenveen had echter een knappe reflex in huis.

Vlak voor rust kwam sc Heerenveen op 2-0. Rajiv van La Parra zette een aardige actie in aan de linkerkant en werd onderuitgehaald door Van Eijden, die geel ontving. sc Heerenveen kreeg een strafschop en daar bemoeide Finnbogason zich mee: 2-0. Door zijn rake penalty is hij de nieuwe topscorer allertijden van sc Heerenveen. Finnbogason maakte zijn 48e competitietreffer, één goal meer dan het record van Gerald Sibon.

Rajiv van La Parra met controle
Rajiv van La Parra met controle

De tweede helft was voetballend ook niet al te best van beide kanten. NEC kreeg de eerste kans, toen Soren Rieks op Nordfeldt afkwam. Zijn inzet werd goed gestopt door Kenneth Otigba. Uit de daaropvolgende corner kopte Van Eijden de bal op het dak van het doel. Otigba en Jukka Raitala begonnen dit duel in de basis van sc Heerenveen. Chris Kum en Pele van Anholt waren beiden geschorst.

Zonder goed te spelen, kreeg sc Heerenveen steeds meer grip op de wedstrijd. Na een uur op de klok kregen de Friezen een grote kans. Joey van den Berg bracht de bal uitstekend terug in strafschopgebied. De bal kwam voor de voeten van Finnbogason, die met zijn schot de bal niet langs Gentenaar kreeg.

De Nijmeegse doelman moest tien minuten later weer in actie komen, toen Ziyech de bal uit een vrije trap met links naar kruising stuurde. Gentenaar wist bal nog net onder de lat weg te tikken.

Jukka Raitala startte in de basis
Jukka Raitala startte in de basis

Dertien minuten voor tijd kwam NEC plots weer terug in de wedstrijd. Higdon schoot knap uit de draai raak: 2-1 sc Heerenveen was het even kwijt, maar herpakte zich. Alleen wist de ploeg het duel maar niet te beslissen. Zo kopte Otigba de bal tegen de lat en roste Ziyech een afvallende bal op Gentenaar.

sc Heerenveen kreeg in de 87e minuut ook nog een steuntje in de rug, toen Van Eijden met rood moest vertrekken. Invaller Daley Sinkgraven kopte de bal tegen de hand van de NEC-verdediger, die hiervoor zijn tweede gele kaart ontving.

Maar in plaats van de 3-1, werd het nog 2-2. In de eerste minuut van de blessuretijd dompelde Rieks de Feanfans in rouw.

sc Heerenveen – N.E.C. 2-2
40. Basacikoglu 1-0
45. Finnbogason 2-0 (p)
77. Higdon 2-1
90+2 Rieks 2-2

Opstelling sc Heerenveen:
Nordfeldt, Marzo, Otigba, Kruiswijk, Raitala, De Roon, Ziyech, Van den Berg, Basacikoglu (83. Slagveer), Finnbogason, Van La Parra (61. Sinkgraven)