Bekeravontuur sc Heerenveen eindigt in Amsterdam

24 januari 2019 22:45

sc Heerenveen is er donderdagavond niet in geslaagd de halve finales van het TOTO KNVB Bekertoernooi te bereiken. De ploeg van trainer Jan Olde Riekerink was in de Johan Cruijff ArenA een maatje te klein voor Ajax, dat ten koste van de Friezen verder bekert (3-1).

5997769e54e23.jpg
Sam Lammers duelleert met Ajax-verdediger Lisandro Magallán

Na een bemoedigend duel en resultaat vier dagen eerder in Amsterdam (4-4), hoopte sc Heerenveen opnieuw op een positieve uitslag tegen Ajax. Een domper was het dan ook dat de thuisclub al na drie minuten spelen op voorsprong kwam. Noussair Mazraoui schoof op aangeven van Rasmus Kristensen de openingstreffer binnen (1-0). Na een klein kwartier verdubbelde Donny van de Beek de voorsprong van de Amsterdammers, door na een corner van Ziyech de bal onder doelman Warner Hahn door te schieten (2-0).

sc Heerenveen had het moeilijk en loerde na de tweede goal van Ajax vooral op een uitbraak, maar verder dan loeren kwamen de gasten niet. De thuisclub deelde de lakens uit en had het duel onder controle. Een paar minuten voor rust vergrootte Van de Beek de marge. Dusan Tadic dribbelde aan de linkerkant het zestienmetergebied binnen en gaf de bal voor, waarna de middenvelder van Ajax zijn tweede van de avond liet aantekenen (3-0).

5997803fd735c.jpg
Invaller Rodney Kongolo met de bal aan de voet. Hij verving net als vier dagen eerder Stijn Schaars

Na de pauze kwam sc Heerenveen iets beter voor de dag. Ajax was nog steeds de bovenliggende partij, maar de Friezen kwamen in tegenstelling tot in de eerste drie kwartier nu wel in de buurt van Andre Onana. Mitchell van Bergen eenmaal en Arber Zeneli meerdere keren kwamen in kansrijke positie, maar beide buitenspelers hadden het vizier niet op scherp.

Ajax had ook in de tweede helft de overhand, maar kwam, mede dankzij het goede keeperswerk van Hahn, niet tot scoren. Wanneer er aan de ene kant geen doelpunten niet vallen, is het aan de andere kant vaak wel meteen raak. Kristensen liet de aloude voetbalwet in werking gaan. De rechtdsback van Ajax zag Pelle van Amersfoort over het hoofd en schoof de bal pardoes in de voeten van de middenvelder. Die wist wel raad met het geboden buitenkansje en krulde de bal fraai om Onana heen (3-1).

Plots en stiekem ging sc Heerenveen er weer in geloven. Kort erna soleerde Lammers door de Amsterdamse defensie. De spits werd in zijn actie echter door Ajax-debutant Lisandro Magallán naar de grond gewerkt, waarna scheidsrechter Kevin Blom naar de stip wees. Lammers ging zelf achter de bal staan en faalde. Onana redde. Einde wedstrijd en einde bekeravontuur.

599799cf881bc.jpg
Pelle van Amersfoort schoot namens sc Heerenveen de eretreffer op het bord

Bij sc Heerenveen kan de blik na de uitschakeling tegen Ajax op zondag. Dan wacht in het eigen Abe Lenstra stadion AZ. Het competitieduel tegen de Alkmaarders begint om 16.45 uur.

Ajax - sc Heerenveen 3-1 (3-0). 3. Noussair Mazraoui 1-0, 16. Donny van de Beek 2-0, 38. Van de Beek 3-0, 84. Pelle van Amersfoort 3-1. Gele kaarten: Lisandro Magallán (Ajax), Michel Vlap (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Floranus, Høegh, Pierie, Woudenberg; Vlap (74. Bruijn), Schaars (63. Kongolo), Van Amersfoort; Van Bergen (69. Mihajlovic), Lammers, Zeneli.