Michel Vlap en Foppe de Haan in Sneker herdenkingswedstrijd

17 mei 2019 09:30

Michel Vlap speelt dinsdag mee met het Sneker elftal in de wedstrijd die wordt gehouden om de ‘voetbalrazzia’ van 75 jaar geleden te herdenken. Foppe de Haan zal het team coachen.

Dinsdag 21 mei is het exact 75 jaar geleden dat er op het voetbalveld aan de Leeuwarderweg in Sneek een 'razzia' plaatsvond tijdens de wedstrijd tussen de elftallen van de districten Noord en West. Het is na driekwart eeuw de eerste keer dat de ‘razziawedstrijd’ wordt herdacht. Het duel vloeit voort uit het boek 21 man en is geschreven door LC-sportjournalist Peter van der Meeren, die onderzoek deed naar de gevolgen van de razzia. Het Sneker team representeert team Noord. Spelers uit de regio Haarlem vormen team West.
 
Bij Noord was Abe Lenstra 75-jaar geleden de ster. Mede door de aanvaller van Heerenveen kwamen die dag zo’n 10.000 toeschouwers naar het veld met de rijksmonumentale houten tribune. Bij de razzia werden 21 mannen opgepakt, waarvan twee aan de gevolgen van hun verblijf in Duitse concentratiekampen zijn overleden.
 
Michel Vlap en ook de clubleiding van sc Heerenveen waren direct bereid mee te werken aan de herdenkingswedstrijd. ,,Dit móet ik doen, zei ik meteen, toen ik hiervoor werd gevraagd’’, aldus de clubtopscorer, wiens vader Jan Vlap als assistent van De Haan fungeert. ,,Ik had wel eens wat gehoord over de wedstrijd in 1944 en nu ik erover ben bijgepraat, vind ik het een hele eer dat ik ben gevraagd. Als Sneker ken ik veel jongens uit de selectie; dat maakt het extra bijzonder. De band die Heerenveen met de razziawedstrijd heeft, is een speciale bijkomstigheid. Alles komt op zo’n avond bijelkaar.’’
 
,,Voor ons was meteen helder dat we hieraan mee moesten werken’’, aldus Gerry Hamstra, technisch directeur van Heerenveen. ,,We herdenken oorlogsslachtoffers; die mogen we nooit vergeten. Abe en Frans Wuijts destijds in het team, 75 jaar later opnieuw de Heerenveen-topscorer. Ook nog eens een Sneker jongen die weet waar het over gaat. Ik ben ook geraakt door de verhalen die ik inmiddels over de razzia heb gehoord. Trainer Johnny Jansen en ik gaan de wedstrijd bijwonen.’’
 
Meer weten over het boek? Kijk dan op boek21man.nl. Informatie omtrent de herdenkingswedstrijd vind je hier.

61063138121a0.jpg
Op de foto team Noord met o.a. Abe Lenstra (staand, tweede van rechts)