O15 pakt punt bij PSV; O13 wint thuis van Willem II

08 april 2019 11:56

Wisselende resultaten dit weekeinde voor de jeugdteams van sc Heerenveen. Zo gingen Onder 19 en Onder 17 onderuit. Onder 15 en Onder 13 deden het wat dat betreft beter met respectievelijk een gelijkspel bij PSV (1-1) en een overwinning op Willem II (3-0). Een overzicht.

Onder 19

Onder 19 was bezig met een uitstekende serie. Helaas werd die onderbroken door een nederlaag tegen ADO Den Haag. In de uitwedstrijd was de ploeg van trainer Ronnie Pander nog te sterk (0-4), maar zaterdag waren de rollen omgedraaid (0-2).

Het veldspel was in de beginfase niet onaardig, maar gaandeweg de eerste helft werd het steeds minder. Onder 19 haalde niet het niveau van de afgelopen weken en kon hierdoor in de laatste fase van hun aanvallen niet gevaarlijk worden. ADO Den Haag was vooral gevaarlijk uit standaardsituaties. Uit een van die situaties viel de openingsgoal (0-1). In de slotfase van de eerste helft kwamen de gasten met tien man te staan, waardoor er mogelijkheden lagen in de tweede helft.

Na rust zakte ADO Den Haag in en maakten ze de ruimtes erg klein. Doordat Onder 19 niet nauwkeurig genoeg was, lukte het Onder 19 niet om de gelijkmaker te maken. In de slotfase kreeg de ploeg zelfs nog de deksel op de neus toen ADO Den Haag uit een counter het duel besliste (0-2).

Onder 17

Voor de derde keer dit seizoen moest Onder 17 aantreden tegen Excelsior. Het wedstrijdbeeld was zaterdag hetzelfde als de vorige wedstrijden. Onder 17 was in Rottedam zeker niet de mindere ploeg, maar slaagde er niet in te winnen (2-1).

De eerste twintig minuten waren uitstekend van Onder 17. Met goed positiespel werden er een aantal keurige aanvallen op de mat gelegd. Helaas leverde dit maar één echt grote mogelijkheid op. Melle Joop Witteveen kwam alleen voor de keeper, maar wist hem niet te passeren. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Excelsior beter in de wedstrijd. De eerst echt grote kans ging er voor hen ook meteen in (1-0).

Na rust ontspon zich een echte wedstrijd. Halverwege de tweede helft werd het gelijk. Uit een vlotlopende aanval kwam de bal voor de voeten van Caleb Asante die met een goed schot de keeper kansloos liet (1-1). Na de gelijkmaker wilde Onder 17 meer en kreeg hier ook goede mogelijkheden voor. Helaas voor Onder 17 stond de keeper van Excelsior goed te spelen.

Tien minuten voor tijd viel de bal uit een corner plotseling voor de voeten van de spits van Excelsior en die schoot van dichtbij hard binnen (2-1). Wat volgde was een energieke slotfase met nog een schitterende vrije trap van Djenahro Nunumete, maar deze eindigde op de lat.

Trainer Wilco Hellinga was na afloop teleurgesteld. 'Een bittere pil. Ondanks dat we zeker niet de mindere ploeg waren, lukte het ons dit seizoen maar niet om van hen te winnen. Maar we staan er nog prima voor op de ranglijst en moeten wij ons niet uit het veld laten slaan door deze nederlaag.'

Onder 15

Eerder dit seizoen verloor Onder 15 de thuiswedstrijd tegen PSV ongelukkig in de laatste minuut (0-1). Zaterdag kreeg Onder 15 de kans dit recht te zetten in Eindhoven. Hierin slaagde de ploeg van Menno van Dam in, want het nam een verdiend punt mee terug in de bus (1-1).

Onder 15 liet PSV in de eerste helft veel aan de bal en probeerde toe te slaan in de omschakeling. De eerste minuten had Onder 15 nodig om in het ritme te komen, maar naarmate de wedstrijd vorderde, kreeg Onder 15 steeds meer grip op de wedstrijd. PSV kwam echter wel op voorsprong (1-0).

Kort na de openingsgoal had Onder 15 al de kans om langszij te komen, maar Ties Oostra schoot net voorlangs. In de 26e minuut was het wel raak. Yoram Boerhout schoot na goed storend werk de bal feilloos binnen (1-1).

Na rust werd er van beide kanten veel energie in de wedstrijd gestoken. PSV was zeker gevaarlijk met enkele doelpogingen, maar Gédéon de Groot hield zijn doel schoon in de tweede helft. Zelf kwam Onder 15 niet meer tot gevaarlijke momenten. PSV scoorde echter ook niet meer, waardoor de wedstrijd in evenwicht eindigde.

Onder 13

Na de zege op NEC moest Onder 13 het opnemen tegen Willem II. De ploeg van trainer Niek Westra versloeg op eigen veld de Tilburgers (3-0). Een mooie boost voor de laatste weken van de competitie.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Onder 13, maar die ging er niet in. Daarna kreeg Willem II het veldoverwicht. Dit duurde tot de twintigste minuut, toen Onder 13 beter in de wedstrijd kwam en kansen kreeg. Uit een van die mogelijkheden schoot Tygo Land de Friezen op voorsprong (1-0).

Na rust ging Onder 13 steeds beter spelen. Willem II kwam er niet meer uit. Mads Alma verzuimde de voorsprong te verdubbelen door een strafschop niet te benutten. Een tweede treffer viel alsnog. In de vijftigste minuut schoot Robin Bouw een vrije trap tegen de touwen (2-0). Vlak daarna breidde Saifdinne Cherrat de score vanuit een strafschop verder uit (3-0).

Niek Westra was logischerwijs content met de overwinning. 'Een moeizame openingsfase van onze kant, maar vervolgens hebben we goed gevoetbald. Over de tweede helft ben ik zeer tevreden. We waren dominant, snel aan de bal en hebben dit uit kunnen drukken in twee doelpunten.'

Onder 12

Onder 12 had dit weekeinde geen competitieverplichtingen, maar de ploeg van trainer Emiel Kramer kwam wel in actie. In Groningen speelde Onder 12 een oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Groningen. Het vriendschappelijke duelk eindigde in een doelpuntrijke zege voor de Friezen (2-3).