O17 wint mede dankzij wereldgoal van De Graafschap

01 april 2019 11:55

Naast het eerste elftal kwamen afgelopen weekeinde ook drie teams van de jeugdopleiding van sc Heerenveen in actie. Zo kwam Onder 19 in de Derby van het Noorden niet verder dan een gelijkspel. Onder 17 en Onder 13 wisten hun wedstrijden wel te winnen. Een overzicht.

Onder 19

Na twee weken zonder competitievoetbal trad Onder 19 aan tegen FC Groningen. Op bezoek bij de groen-witten eindigde de Derby van het Noorden zoals die begon (0-0).

Onder 19 startte scherp en drong FC Groningen meteen terug op eigen helft. Het veldoverwicht uitdrukken in kansen was echter lastig. De beleving en agressiviteit waren  voldoende aanwezig, maar de kleine kansjes die de Friezen kregen, werden niet benut.

Foto's: Roda-Fotografie

In de tweede helft ging het gelijk op. De wedstrijd golfde op en neer, maar grote kansen kwamen er niet, totdat Nordin Tahboun een bal in de opbouw onderschepte, maar hij werd op het laatste moment gestuit. Daarna werden beide ploegen niet meer gevaarlijk en bleef het duel doelpunteloos.

Ondanks het gelijkspel was trainer Ronnie Pander tevreden. 'We hebben de derby gespeeld zoals je dat hoort te doen. Met passie, strijd, bij vlagen goed voetbal en de overgave om de wedstrijd te winnen. Dat is helaas niet gelukt, maar wederom werd er ook niet verloren.'

Onder 19 is na de remise in Groningen nu zes wedstrijden op rij ongeslagen. Komende zaterdag spelen de Friezen thuis tegen ADO Den Haag.

Onder 17

Na een vrij weekend wegens interlandvoetbal kwam Onder 17 voor de tweede keer dit jaar in actie tegen De Graafschap. Eerder werd er met 1-4 gewonnen en ook ditmaal ging de winst naar de Friezen (3-0).

In de eerste helft was het spel slordig. Beide ploegen waren redelijk gelijkwaardig aan elkaar. Na ruim twintig minuten werd de score echter op weergaloze wijze opengebroken. Teun Wilke Braams nam vanaf twintig meter de bal in één keer op de schoen en zag het leer in de kruising verdwijnen (1-0).

Na de goal kreeg Onder 17 meer de overhand en had de score voor rust verder uitgebouwd kunnen worden. Dat gebeurde wel kort na de pauze. Een voorzet van Djenahro Nunumete werd met de borst door Wilke Braams klaargelegd voor Maksy Dziegiel die vervolgens de bal in de verre hoek schoof (2-0). In de zestigste minuut benutte Rinor Zejnullahu nog een strafschop na een overtreding op hemzelf (3-0).

Al met al een zakelijke overwinning, waarbij veel spelers speeltijd kregen. De verdediging stond als een huis, waardoor er  bijna geen kansen werden weggegeven. Volgende week een nieuwe wedstrijd. Dan is in Rotterdam Excelsior de tegenstander.

Onder 13

Na de nederlaag tegen FC Groningen (1-2) revancheerde Onder 13 zich door het competitieduel van NEC te winnen (1-0). Vlak voor rust scoorde Harm Jan Smits de winnende treffer.

De wedstrijd startte gelijkopgaand, maar in de loop van de eerste helft kreeg Onder 13 steeds meer veldoverwicht. Dit resulteerde niet in veel kansen, maar de kansen die Onder 13 kreeg, waren direct gevaarlijk. NEC creëerde vrijwel geen kansen. Alleen standaardsituaties waren gevaarlijk met de lengte bij de Nijmegenaren.

De Friezen kwamen op slag van rust op voorsprong. Harm Jan scoorde op aangeven van Tygo Land (1-0). Na rust werd het chaotischer en leden beide teams snel balverlies. Hierdoor werd het een open wedstrijd. NEC hanteerde de lange bal, maar kon nauwelijks gevaarlijk worden. Onder 13 stelde daar enkele kleine kansen tegenover. De thuisclub scoorde niet meer, maar trok wel de overwinning over de streep.

Trainer Niek Westra was uiteraard blij met de zege. 'De jongens hebben hard gewerkt. Met vier jongens van Onder 12 in de basis is de overwinning des te knapper. De eerste helft was van goed niveau, de tweede niet. We moeten leren om een wedstrijd uit te spelen door te blijven voetballen, nu maken we door spanning andere en gehaaste keuzes. Gelukkig leverde het desondanks wel het gewenste resultaat op.'