sc Heerenveen boekt in Den Haag derde zege op rij

09 maart 2019 22:01

Na overwinningen op Fortuna Sittard en Willem II heeft sc Heerenveen ook het duel met ADO Den Haag in winst omgezet. De Friezen rechtten na een moeizaam begin in het Cars Jeans Stadion de rug en boekten dankzij twee doelpunten van Michel Vlap en eentje van Sam Lammers de derde competitiezege op rij (2-3).

60496642e2a48.jpg
Michel Vlap schiet zijn dertiende competitietreffer binnen. Later volgt ook nummer veertien

Trainer Jan Olde Riekerink kon in Den Haag geen beroep doen op Kik Pierie. De centrale verdediger moest geblesseerd afhaken en werd vervangen door Ibrahim Dresevic. Met de Zweed voor het eerst aan de aftrap kwam sc Heerenveen moeizaam uit de startblokken. Al na één minuut spelen kreeg ADO Den Haag twee grote kansen, maar Lex Immers stuitte eerst op Warner Hahn en zag in de rebound Lucas Woudenberg op de lijn redding brengen.

Vlap faalt niet
ADO Den Haag was in de eerste twintig minuten de bovenliggende partij en kreeg uit hoekschoppen kopkansen via Tomas Necid en Immers, maar de thuisclub scoorde niet. Aan de andere kant was het wel meteen raak. Lammers zette Vlap oog in oog met doelman Robert Zwinkels. De middenvelder van sc Heerenveen faalde niet en mikte de bal hard in de verre hoek (0-1).

Na de treffer van Vlap ging sc Heerenveen beter voetballen en kantelde het de wedstrijd. Vanaf dat moment deelden de Friezen de lakens uit. Lammers kreeg in het vervolg van de eerste helft drie goede mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar de spits schoot achtereenvolgens net naast, over de bal heen en op de vuisten van Zwinkels. Dat laatste gebeurde ook Vlap, tien minuten voor de rust.

60497d4293ca9.jpg
Sam Lammers, Lucas Woudenberg, Yuki Kobayashi en Michel Vlap vieren de nieuwe voorsprong

ADO Den Haag kwam fel uit de kleedkamer en zocht in de tweede helft vanaf de aftrap de weg naar voren. Toch waren het de gasten die na een paar minuten spelen de beste kans tot dan toe kregen. Lammers stuurde Vlap weg, maar de nummer tien vond Zwinkels op zijn pad. Een pijnlijke misser, zo bleek. Kort daarna kopte Necid op aangeven van Abdenasser El Khayati de gelijkmaker tegen de touwen (1-1).

Lang duurde het niet dat beide ploegen weer in evenwicht stonden. Op sublieme wijze krulde Vlap een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied binnen, waarmee hij zijn ploeg andermaal aan de leiding bracht (1-2). Kort na de nieuwe voorsprong maakten eerst Stijn Schaars en even later Doke Schmidt na blessureleed hun rentree.

Hectisch 'Haags Kwartiertje'
Met drie verse krachten – ook Pelle van Amersfoort viel in – ging sc Heerenveen de slotfase in om de zege over de streep te trekken. Dat lukte, maar daar ging nog wel een hectisch Haags Kwartiertje aan vooraf. Na een aanhoudend slotoffensief van ADO Den Haag dacht Lammers in de extra tijd het duel in het slot te gooien (1-3), maar de marge werd nog vanaf elf meter verkleind door El Khayati (2-3). Daar bleef het bij, waarna de Friezen voor de derde maal op rij met drie punten van het veld stapten.

6049842339e07.jpg
Sam Lammers schiet de bal achter Robert Zwinkels en maakt de derde Friese treffer

Komend weekeinde neemt sc Heerenveen het op tegen De Graafschap. De wedstrijd tegen de Superboeren begint zaterdag om 18.30 uur in het Abe Lenstra stadion.

ADO Den Haag - sc Heerenveen 2-3 (0-1). 21. Michel Vlap 0-1, 63. Tomas Necid 1-1, 67. Vlap 1-2, 90. Sam Lammers 1-3, 90. Abdenasser El Khayati (pen.) 2-3. Gele kaarten: Wilfried Kanon, Tom Beugelsdijk (ADO Den Haag), Jizz Hornkamp (sc Heerenveen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Hornkamp (79. Schmidt), Høegh, Dresevic, Woudenberg; Rienstra, Vlap, Kobayashi (73. Schaars); Van Bergen (77. Van Amersfoort), Lammers, Johnsen.