Stam: ‘Heerenveen niet in spel laten komen’

08 februari 2019 14:37

PEC Zwolle is het voetbaljaar 2019 uitstekend begonnen. De ploeg van de nieuwe trainer Jaap Stam pakte samen met AZ als enige club de volle buit in de eerste drie speelronden. Zweven doen de Zwollenaren niet, het kan nog stukken beter in de ogen van Stam.

60167ea77fe65.jpg
Stam-fotopeczwolle

Standaardsituaties

De trainer van PEC Zwolle blikt in dagblad De Stentor vooruit op het duel met sc Heerenveen. PEC won dit jaar achtereenvolgens van Feyenoord, Heracles Almelo en FC Utrecht. Een mooie serie, zeker na een eerste, stroef verlopen competitiehelft. De drie zeges zijn geen reden voor grootspraak, want er is nog genoeg ruimte voor verbetering vindt de oud-international.

Stam is en dat is niet onlogisch voor een oud-verdediger, niet tevreden over de wijze waarop PEC Zwolle tegentreffers incasseert. Vooral de doelpunten die FC Utrecht vorige week scoorde in Zwolle, vielen te makkelijk. ‘Als je uit een aanval helemaal zoekgespeeld wordt, kun je dat accepteren. Dan hebben we in elk geval gedaan wat we konden doen. Maar tegen Utrecht waren het doelpunten waar we wél wat aan konden doen.’
 
PEC Zwolle toont zich vooral bij spelhervattingen defensief kwetsbaar. Alleen Heracles Almelo (18) kreeg dit eredivisieseizoen meer doelpunten tegen uit standaardsituaties dan PEC Zwolle (15). PEC incasseerde er daarvan acht uit corners, meer dan elke andere ploeg. Dat moet anders vindt Stam. ‘Het is fantastisch dat we tegen Utrecht in de slotfase drie goals maken, maar dat kan niet elke week’.

Aanvallend

Aanvallend gaat het na de winterstop een stuk beter. PEC scoorde in drie duels negen doelpunten. Dat is één goal meer dan in de negen duels voor de komst van Stam naar Zwolle. Een mooi aantal, aldus de trainer Stam. 'Daar werken we hard voor. En het zijn ook nog meerdere spelers die de doelpunten maken. De spelers gunnen elkaar wat. Mooi om te zien.’
 
Stam heeft zaterdag de beschikking over een fitte selectie. Alleen de al langer afwezige Dico Koppers is niet wedstrijdfit. Tegenstander sc Heerenveen, dertiende op de ranglijst, heeft twee punten minder en dus is het een belangrijk treffen in het Abe Lenstra stadion. ‘We spelen tegen een ploeg die de resultaten nog niet heeft behaald, maar wel goed kan voetballen. Komen ze in hun spel en krijgen ze het publiek achter zich, dan kan het heel lastig worden daar,’ besluit Jaap Stam.
 
Vermoedelijke opstelling PEC Zwolle: Van der Hart; Ehizibue, Lam, Van Polen, Paal; Bouy, Clement, Namli; Van Crooij, Thy, Van Duinen.

Het thuisduel tegen PEC Zwolle is nog niet uitverkocht. Voor informatie over kaartverkoop: klik hier