Teruglezen | Interview It Pompeblêdsje

17 april 2019 10:04

De wedstrijd sc Heerenveen - FC Groningen stond afgelopen zondag in het teken van KiKa (Kinderen kankervrij). Er werd voor, tijdens en na de wedstijd op verschillende manieren aandacht gevraagd voor de stichting. Zo stond ook It Pompeblêdsje in het teken van KiKa, middels een speciale (oranje) cover en een groot interview met de familie van Jake, die afgelopen zondag te gast waren in het Abe Lenstra stadion.

60887adcd17ec.jpg
De familie van Jake was afgelopen zondag te gast bij sc Heerenveen - FC Groningen. De wedstrijd stond in het teken van KiKa.

Het verhaal van Jake (4) begint op 2 oktober 2017. De dag waarop blijkt dat hij aan acute leukemie lijdt en de lange weg richting herstel wordt ingezet. Lees het gehele interview hieronder terug.

Ziek van ziekenhuizen
Annefrouk is de moeder van Jake en vertelt: “We hadden net een huis gekocht, maar moesten naar het ziekenhuis. Jake had regelmatig hoge koorts en vlekken over zijn gehele lichaam. Ook had hij last van zijn blaas op een gegeven moment en overal blauwe plekken op zijn lijfje”. Er werd geconstateerd dat Jake leukemie had: “het sloeg in als een bom. Je ziet hem veranderen van een energiek naar een ziek jongetje”. De ouders hebben Jake nooit verteld dat hij ziek is. “Alleen je bloed is niet zo mooi rood, maar dat maken ze in het ziekenhuis wel mooi rood. Ook hebben wij nooit gezegd dat het niet goed gaat met hem”. In het Prinses Maxima Centrum hebben ze alle expertises en de beste oncologen samengebracht voor kinderen met kanker. In het ziekenhuis kreeg Jake gelukkig geen zondevoeding en kon hij gewoon eten. Tijdens zijn chemokuren waren smoothies, fruit en de drie p’s: patat, pizza en pannenkoeken erg belangrijk voor hem.

“Mama, ik wil geen slangetje”
Naast Jake lijdt ook de familie van vier onder de ziekte. Vanaf de diagnose zijn ze tien dagen achter elkaar in het ziekenhuis geweest. “Gelukkig kon ik altijd bij hem blijven.”. Zus Lily (5) was ook vaak verdrietig. Ze vroeg zich thuis vaak af waar iedereen was. Zij was blij om naar het ziekenhuis te gaan, want dan zag ze eindelijk haar complete familie weer. “Helaas als ze daar was, kon ze niet met haar broertje spelen. Niks is erger dan een kind dat niet meer kan spelen door die verschrikkelijke ziekte. Als ouder ga je denken dat je iets fout hebt gedaan, dat is iets wat mij mijn hele leven gaat achtervolgen”. Tegenwoordig zijn Annefrouk en haar man Mike al blij als ze samen op de bank zitten of door het bos wandelen; “je waardeert het leven veel meer. Ook omdat mijn man en ik een team zijn. Ons leven staat nog steeds in het teken van ziekenhuisbezoeken. We gaan nu elke woensdag en om de week als we meer vertrouwen hebben dat het goed gaat met onze zoon.”

“Sport hield ons op de been”
“Vaak bepaalt het kind zelf zijn herstel met doorzettingsvermogen en kracht. Onze jongen doet dat door kaboutervoetbal en ijshockey: daar kan Jake zijn energie in kwijt”. Elke woensdag staat hij op het voetbalveld en iedere zondag op het ijs. Tevens was school zijn afleiding omdat hij altijd naar school ging, zelfs tijdens zijn ergste periode. “Je moet je zieke zoon tegelijkertijd ook gewoon opvoeden, dat is heel lastig. Vaak wilde hij bijvoorbeeld met een tablet op bed, maar soms was hij ondeugend. Dan moesten we hem af en toe op de trap zetten.”

Vader Mike is de Canadese coach van Het ijshockeyteam en daarom was in Thialf een donatiebox aanwezig om geld te doneren voor Kika. Ook droegen de Flyers voor een benefietwedstrijd speciale shirts met het logo van het ziekenhuis en helmen met de slogan ‘Stay Strong Jake’. “De saamhorigheid die mensen en de UNIS Flyers hebben getoond, betekenden heel veel voor ons. Het voelde niet meer als sport, maar als onze familie. Ook vindt Jake sc Heerenveen geweldig, want hij slaapt met een Heero knuffel. Mede daarom gaat hij op 14 april met Heero het veld op bij de wedstrijd sc Heerenveen - FC Groningen.”

Doneer voor Kika
Er is uitzicht op herstel: in oktober 2019 gaat Jake afbouwen met kuren. Na vijf jaar kan hij hopelijk als genezen worden verklaard. “Wij hopen dat hij kankervrij blijft, want hij heeft zijn portie echt wel gehad. Echter, meerdere kinderen in Friesland hebben nog steeds leukemie. De ouders van andere zieke kinderen hebben onze familie door zware tijden geloodst en dat willen wij ook voor hen doen.

Het is daarom extra belangrijk dat er gedoneerd wordt voor Kika. Geld voor onderzoek is en blijft hard nodig zodat de wetenschap zich blijft ontwikkelen”. Annefrouk is van plan om de marathon te lopen in New York om geld in te zamelen voor Kika. Door middel van RunforKika kunnen mensen specifiek aan Annefrouk doneren voor haar missie tegen kinderkanker: runforkikamarathon.nl/annefrouk-nason-new-york-2019. Annefrouk vertelt: “Misschien ga ik later nog een boek schrijven over mijn ervaringen en om ouders te motiveren.”

Frank Rietdijk
 

Over KiKa
Jaarlijks krijgen ruim 550 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 75% van deze kinderen. Dat moet en dat kán beter. Ons doel is om dit percentage te verhogen naar 95%. KiKa werft fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van kinderkanker, gericht op minder pijn tijdens behandelingen, meer genezing en een hogere kwaliteit van leven op latere leeftijd. Daarnaast richt KiKa zich op het geven van voorlichting over kinderkanker.

Klik hier voor de website van KiKa