Vijftigste Derby van het Noorden eindigt onbeslist

14 april 2019 16:55

Het eerste duel van sc Heerenveen onder leiding van interim-trainer Johnny Jansen is geëindigd in een gelijkspel. In de Derby van het Noorden kwamen de Friezen niet langs FC Groningen. Pelle van Amersfoort had de thuisclub aan de leiding gebracht. Paul Gladon zette in de tweede helft de eindstand op het bord (1-1).

Aanvoerder Daniel Høegh wint in de lucht van Kaj Sierhuis

Jansen kon tegen FC Groningen geen beroep doen op de geblesseerden Stijn Schaars en Sam Lammers. Hun plaatsen werden ingenomen door Yuki Kobayashi en Van Amersfoort. Michel Vlap begon links voorin, waardoor Ben Rienstra doorschoof naar de nummer tienpositie en er eveneens een plekje vrij kwam voor Morten Thorsby.

De vijftigste editie van de Noordelijke derby kwam wat moeizaam op gang, maar na een aftastend begin nam sc Heerenveen het initiatief. Halverwege de eerste helft resulteerde dat in twee mogelijkheden voor Thorsby, maar de Noor maaide een keer over de bal heen en mikte een paar tellen later naast.

Van Amersfoort knikt raak
Beide ploegen leken de kleedkamers op te gaan zoeken zonder doelpunten, maar dacht Van Amersfoort anders over. Bij een voorzet van Lucas Woudenberg kroop de spits naar de eerste paal, torende boven alles en iedereen uit en knikte de bal onhoudbaar achter keeper Sergio Padt (1-0).

Doelpuntenmaker Pelle van Amersfoort snoept Deyovaisio Zeefuik de bal af

Waar FC Groningen in de eerste helft de kat uit de boom keek, tapte het na rust uit een ander vaatje. De bezoekers kregen meteen een goede kans via Kaj Sierhuis, maar de spits stuitte op Warner Hahn. Daarna kreeg sc Heerenveen kansen de score uit te breiden. Rienstra vuurde van dichtbij op de paal en Vlap schoot van afstand op de vuisten van Padt.

Katachtige reddingen
Na tien minuten in de tweede helft vond er op het veld een klein opstootje plaats. Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd. FC Groningen drong aan. Hahn hield zijn doel eerst nog schoon met twee katachtige reddingen, maar kon na een uur niet voorkomen dat Paul Gladon de gasten op gelijke hoogte schoot (1-1).

Diezelfde Gladon was tien minuten later dicht bij zijn tweede treffer, maar dit keer vond hij Hahn op zijn pad. FC Groningen hield de overhand en was even later opnieuw gevaarlijk. Mike te Wierik kopte, maar zag zijn inzet naast gaan. Vanuit de omschakeling probeerde sc Heerenveen nog wat te bewerkstelligen. Bijna was Thorsby succesvol, maar hij raakte bij een schotpoging de bal verkeerd.

Kans voor Hornkamp
De derby eindigde onbeslist, maar het had in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog anders uit kunnen pakken. Jizz Hornkamp kreeg in extremis de bal voor de voeten, maar de invaller schoot het leer recht in de handen van Padt.

Aanstaande vrijdag komt sc Heerenveen opnieuw in actie. Dan gaan de Friezen op bezoek bij Heracles Almelo. De wedstrijd begint om 20.00 uur.

sc Heerenveen - FC Groningen 1-1 (1-0). 38. Van Amersfoort 1-0, 61. Gladon 1-1. Gele kaarten: Schmidt, Kobayashi (sc Heerenveen), Zeefuik, Gladon (FC Groningen).

Opstelling sc Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Thorsby, Rienstra, Kobayashi (79. Kongolo); Van Bergen (84. Johnsen), Van Amersfoort, Vlap (87. Hornkamp).