Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: “De bron is onuitputtelijk”

21 oktober 2020 17:30

Goed nieuws voor supporters en voetballiefhebbers in het algemeen die het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen (bijna) hebben uitgelezen. Op woensdag 25 november brengt sc Heerenveen nóg een boekwerk uit om het honderdjarig bestaan te vieren. In vijf afleveringen tellen we op de website af naar de presentatie van sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Deel 1: een interview met de auteurs.

65312389f2896.jpg
De cover van ‘sc Heerenveen: Een eeuw voetbal’

Nog een jubileumboek? Jazeker, nog een jubileumboek. Na de verschijning ruim drie maanden geleden van 100 jaar vv & sc Heerenveen wordt over exact vijf weken sc Heerenveen: Een eeuw voetbal uitgebracht en gepresenteerd. In honderdveertig pagina's wordt een beeld geschetst van een eeuw voetbal in It Friese Haagje: van de tijd van Abe Lenstra tot afgelopen seizoen, dat als gevolg van het coronavirus niet kon worden uitgespeeld.

Totstandkoming en inhoud
sc Heerenveen: Een eeuw voetbal wordt in opdracht van sc Heerenveen op de markt gebracht door uitgeverij Heidstra Media. Het boekwerk, met luxe harde kaft, is vormgegeven door Martijn Amsterdam van Grafische Groep Van der Eems. De redactionele invulling was in handen van Ferdinand de Jong en Gurbe van der Woude, beiden al decennia lang volgers van de Friese club. Het schrijversduo over de totstandkoming en inhoud van het boek.

Er is al veel geschreven over het jubileum van sc Heerenveen. Waarom nog dit boek?
De Jong: "Het klopt dat er al veel aandacht aan het jubileum is besteed, onder andere met het fraaie boek van Kick Uitgevers. De honderdjarige geschiedenis van Heerenveen is echter zo rijk en gevarieerd, dat de historie nooit in één boek gevangen kan worden. Er valt nog veel te schrijven, er zijn nog zoveel voetballers, trainers, bestuurders, fans en gebeurtenissen niet aan bod gekomen. De bron is onuitputtelijk."

Waarin onderscheidt jullie boek zich?
Van der Woude: "Deels ontkom je niet aan 'verplichte' onderwerpen. Abe mag natuurlijk niet ontbreken, Riemer en Foppe ook niet. We hebben bij die verhalen gezocht naar originele invalshoeken, zodat we toch onderscheidend konden zijn. Daarnaast brengen we verhalen over personen waar niet of minder vaak over is geschreven."

"Als het over het verleden gaat, komen de bekende namen als Van Nistelrooy, Tomasson en Allbäck vaak als eerste bovendrijven. Niks mis mee, maar zoals gezegd, we vonden het leuker om ook eens andere zaken en personen uit te lichten. Omdat Ferdinand en ik de club al meer dan drie decennia volgen, konden we putten uit eigen ervaringen en hebben we ingangen die niet iedereen heeft."

Kunnen jullie voorbeelden geven van afwijkende verhalen?
De Jong: "Voor de serie ‘Een elftal verhalen’, hebben we per positie, van doelman tot linksbuiten, oud-spelers benaderd die vertellen over hun periode bij en herinneringen aan sc Heerenveen. Zo komt bijvoorbeeld rechtsback Wiebe de Jong aan het woord. Die speelde in de jaren zestig en zeventig meer dan driehonderd wedstrijden voor Heerenveen. Maar ook Reinder Dolstra, Piet Keur, Erik Edman en Daley Sinkgraven vertellen hun verhaal."

"Daarnaast hebben we een serie over bijzondere duels en seizoenen. Ook hierin laten we betrokkenen aan het woord die normaal gesproken niet vaak worden opgevoerd. Zo vertelt André van Tuinen uit Bakkeveen over zijn basisdebuut in de 3-3 wedstrijd van april 1995 tegen Ajax."

Gaat het alleen over voetballers en bestuurders?
De Jong: "Zeker niet. We brengen mooie verhalen over ‘oer-Heerenveners’, zoals een portret over de helaas te vroeg gestorven Kees Smid, de markante bouwvakker die materiaalman werd bij zijn favoriete club. Het echtpaar Jan en Afke Hylkema, dat jaren een veilig onderdak bood aan buitenlandse talenten. En misschien wel de twee meest luidruchtige Feanfans, de gebroeders Anker."

6530913d5cfc8.jpg

Wat kan men verwachten van jullie boek? Met welke (oud-)spelers en (oud-)trainers hebben jullie gesproken?
Van der Woude: "Een hele reeks. Van Geert Arend Roorda, Erik Tammer, Alfred Finnbogason, Hiddo Reijs, Paul Bosvelt, Oussama Assaidi, Mika Väyrynen, Brian Vandenbussche, Gertjan Verbeek tot Gerrit Weide. De nadruk ligt op de jaren in de eredivisie, maar we hebben ook geschreven over de jaren zestig, zeventig en tachtig. Het boek behandelt honderd jaar Heerenveen, maar zoals gezegd, die geschiedenis is niet in één boek te vangen."

"We claimen niet volledig te zijn, het is de geschiedenis bekeken door onze bril. Een aantal echte Feanfans heeft een preview te zien gekregen. Die reageerden erg enthousiast. Dat bevestigt ons vermoeden dat we met dit boek aan een vraag voldoen. sc Heerenveen heeft een enorme fanbase. Die zijn allemaal nog lang niet bediend met wat tot nu toe op de markt is gebracht."

Hoe hebben jullie het schrijven en samenstellen van het boek ervaren?
De Jong. "Het was een hele klus, maar heel mooi om te doen. We zijn met veel mensen in contact gekomen en die gesprekken leverden altijd mooie verhalen en anekdotes op. De bereidheid om mee te werken was groot, de mensen waren enthousiast en bij iedereen voelde je de liefde voor onze club."

Van der Woude: "Dat klopt helemaal. Of het nu Hiddo Reijs was, of Alfred Finnbogason, iedereen vond het leuk en werkte graag mee. Ik ben veertig jaar werkzaam in de journalistiek, maar durf te stellen dat dit mijn leukste klus ooit is geweest."

Tot slot, kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten en alvast een of twee anekdotes delen?
Van der Woude: "We willen natuurlijk niet te veel verklappen, maar we brengen wel leuke feiten en anekdotes. Zo vertelt Geert Arend Roorda over een gearriveerde speler die graag zijn rugnummer wilde en Gertjan Verbeek doet uit de doeken waarom het zo vreselijk misging in de uitwedstrijd tegen Helsingborgs."

"Ik ben uiteraard niet objectief, maar vind dat het voor iedere Feanfan en voetballiefhebber een leuk en interessant boek is. Het is prachtig vormgegeven en er staan schitterende foto’s in, waaronder een drieluik van Abe dat volgens ons nog nooit eerder is gepubliceerd. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Het boek kost slechts 9,95 euro. Geschikt voor iedere beurs en ideaal om als cadeau met Sinterklaas of Kerst weg te geven, of om jezelf of een goede vriend op te trakteren."