Aftellen naar ‘Een eeuw voetbal’: Wat je nog niet wist

28 oktober 2020 20:00

Goed nieuws voor supporters en voetballiefhebbers in het algemeen die het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen (bijna) hebben uitgelezen. Op woensdag 25 november brengt sc Heerenveen nóg een boekwerk uit om het honderdjarig bestaan te vieren. In vijf afleveringen tellen we op de website af naar de presentatie van sc Heerenveen: Een eeuw voetbal. Deel 2: wat je nog niet wist.

6535577dbf441.jpg

Heracles Almelo. Dat is de club waartegen Afonso Alves er zeven in schoot, het hoogste aantal treffers ooit gescoord in één eredivisiewedstrijd. Als deze vraag langskomt tijdens een pubquiz weet de gemiddelde sc Heerenveensupporter het antwoord. Basiskennis. Net als met hoeveel goals Alves zich in het seizoen 2006/2007 tot topscorer kroont (34) en hoe zijn bijnaam luidt (Um Fenômeno). Maar hoe de Braziliaan ook alweer precies uit Friesland vertrok?

'Nieuwe' verhalen
In sc Heerenveen: Een eeuw voetbal lezen supporters 'nieuwe' verhalen. Verhalen die niet of minder bekend zijn bij het grote publiek of die vanuit ander perspectief zijn beschreven. Het boek bevat onderwerpen die vaak onderbelicht zijn gebleven en gebeurtenissen die achter gesloten deuren plaatsvonden, zoals de transfer van Alves naar AZ, o nee, toch Middlesbrough. Yme Kuiper, destijds directeur, reconstrueert de affaire.

De transfersoap-Alves is slechts één boeiend verhaal uit het honderdveertig bladzijden tellende boek. Het boek verhaalt niet alleen over de grootheden uit de clubhistorie, maar ook over een doelman die precies één officieel duel speelde voor sc Heerenveen. "Het was machtig. Ik heb toch mooi gespeeld tegen Lizarazu, Zidane, Dugarry en Witschge." Hoeveel sc Heerenveenfans zouden tijdens een quiz weten om wie het hier gaat?