Aftellen naar het jubileum: "Als we gaan…"

06 juli 2020 10:00

Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van sc Heerenveen op 20 juli 2020 brengt Kick Uitgevers in opdracht van de club het jubileumboek 100 jaar vv & sc Heerenveen uit. In samenwerking met de uitgeverij tellen we in tien delen af naar de verjaardag met een sprekend beeld uit elk decennium, voorzien van het verhaal achter de foto. In deel 8: 'Als we gaan, dan gaan we met z’n allen'.

6458460bb1f4d.jpg
Rotterdam, 5 mei 1991. Een kilometerslange stoet bussen vervoert de Heerenveen-supporters naar De Kuip voor de degradatiekraker tegen SVV (1-2)

Door: Hielke Biemond

Een kilometerslange stoet van een kleine zestig bussen zet op 5 mei 1991 vanuit Heerenveen koers richting De Kuip. Aan het einde van het eerste seizoen in de Eredivisie ooit is de publieke belangstelling voor de degradatiekraker uit tegen concurrent SVV overweldigend. Voorzitter Riemer van der Velde speelt daar handig op in door samen met hulp van Aktie ’67 en de sponsors het busvervoer naar Rotterdam gratis te maken, en een toegangskaart slechts tien gulden.

De vijftig bussen die de club bij vervoermaatschappij FRAM reserveert, blijken niet voldoende om aan de enorme vraag te voldoen. Op het laatste moment regelt Van der Velde er tien extra. "We hadden probleemloos nog meer bussen kunnen vullen, maar de politie uit Rotterdam heeft uit veiligheidsoverwegingen het aantal op zestig gesteld", verklaart hij daarover in de Leeuwarder Courant.

Geen heel vreemde gedachte: het zijn tijden waarin hooligans de stadions overal in Europa onveilig maken. Dat maakt deze volksverhuizing zo’n bezienswaardigheid. Vijfduizend vrolijke Heerenveen-supporters zorgen die middag in De Kuip, die normaal gesproken vrijwel leeg is bij thuiswedstrijden van het zieltogende SVV, voor een gedenkwaardige voetbalsfeer.

De 1-2 overwinning wordt als een hoofdprijs gevierd, maar volstaat uiteindelijk niet om directe degradatie te voorkomen. 'Als we gaan, dan gaan we met z’n allen', staat op een spandoek dat de terugkeer naar de Eerste Divisie begeleidt – en onbedoeld ook een aankondiging is van nog veel grotere uittochten in de jaren negentig naar De Kuip.

sc Heerenveen 100 jier weegt vijf kilo, heeft bijna zevenhonderd pagina’s en belicht de hele geschiedenis aan de hand van ongeveer duizend foto’s, talloze verhalen en alle karakteristieken. Het boek kost 79 euro en is hier te bestellen. Ook is het voor 109,95 euro te bestellen in combinatie met een speciaal retroshirt.

Eerdere artikelen:

- Deel 7: De Brusselse Kermis
- Deel 6: De cruciale promotie van 1970
- Deel 5: Ploeteren in de jaren zestig
- Deel 4: Twee bijzondere jeugdspelers in 1959
- Deel 3: Abe's slechtste beslissing ooit
- Deel 2: Beb Bakhuys in Heerenveen
- Deel 1: Een rokertje voor de aftrap