Een hommage aan de jarige Riemer van der Velde (80)

28 oktober 2020 15:20

In het jaar dat sc Heerenveen zijn honderdjarig jubileum viert, bereikt een van zijn iconen eveneens een bijzondere mijlpaal. Erevoorzitter Riemer van der Velde viert woensdag zijn tachtigste verjaardag. Ruim een kwart van zijn leven was Van der Velde voorzitter van de Friese voetbaltrots. Een hommage aan een van de langstzittende clubbestuurders uit het Nederlandse voetbal.

65354a8607e81.jpg

Op woensdag 10 juli betreedt Van der Velde het hoofdveld van het Abe Lenstra stadion. Klaar om het allereerste exemplaar van het jubileumboek in ontvangst te nemen. Triomfantelijk duwt de dan nog 79-jarige erevoorzitter de sc Heerenveenbiografie de lucht in. Liefst 672 pagina's telt 100 jaar vv & sc Heerenveen, maar – als het moet – kan de lange, rijke geschiedenis ook rigoureus worden ingekort: Abe, Foppe, Riemer.

Professionalisering
Terug in de tijd. In 1983 wordt Van der Velde aangesteld als voorzitter van sc Heerenveen. Er staat de zakenman en horecaondernemer uit Bakkeveen een grote financiële uitdaging te wachten, maar hij gaat aan de slag. "Geen dure aankopen meer, gerichte aandacht voor de opgestarte jeugdopleiding en met beloften uit de regio de toeloop van het publiek aanjagen", vat Lex Muller Van der Velde's beleid samen in 100 jaar vv & sc Heerenveen.

Onder leiding van Van der Velde wordt sc Heerenveen geprofessionaliseerd. De voetballers worden fullprofs, de trainers en stafleden rondom de selectie worden beter en moderner. Buiten het veld wordt de Ondernemers Sociëteit Sportclub Heerenveen (OSSH) opgericht, bedoeld om rond het voetbalbedrijf een zakelijk netwerk te creëren. Het vliegwiel begint de draaien, met promotie naar de eredivisie in het seizoen 1989/1990 als eerste succes.

Gezicht van sc Heerenveen
Hoewel sc Heerenveen meteen degradeert, promoveren de Friezen in het seizoen 1992/1993 opnieuw naar het hoogste Nederlandse voetbalniveau, om er vanaf dat moment definitief te blijven. Baas op het veld is dan Foppe de Haan, als trainer door Van der Velde naar Heerenveen gehaald. In de loop der jaren groeien de twee uit tot de gezichten van sc Heerenveen, met Abe Lenstra de drie onmiskenbare boegbeelden.

Met de tweede – en definitieve – promotie naar de eredivisie zit het werk van Van der Velde er niet op. Integendeel. Er moet een nieuw stadion komen. En dat gebeurt. In 1994 verhuist sc Heerenveen van Stadion Noord, aan de J.H. Kruisstraat, naar de rand van het dorp. Vanaf dan worden de thuiswedstrijden gespeeld in het moderne en 13.800 plaatsen tellende Abe Lenstra stadion, het nieuwe decor van nieuwe successen.

Sportieve kroon
Het vliegwiel blijft draaien. Sneller, intenser. Europees voetbal, (gescoute) voetballers die uitgroeien tot internationale topspelers, miljoenentransfers, wachtlijsten voor seizoenkaartgegadigden, een floriserend zakelijk netwerk én Champions Leaguevoetbal. Dankzij een tweede plek in het seizoen 1998/1999 plaatst sc Heerenveen zich voor het kampioenenbal. Sportief gezien de kroon op het werk van Van der Velde.

In 2006 zwaait Van der Velde af als voorzitter van sc Heerenveen. In 23 jaar voorzitterschap groeit de club onder zijn leiding uit van kwakkelende eerstedivisionist tot stabiele eredivisionist en zelfs Champions Leaguedeelnemer. Een indrukwekkende opmars, een prestatie van formaat. Veertien jaar geleden is het dat Van der Velde officieel afscheid neemt, maar officieus doet hij dat nooit. "Deze club zit in je bloed."

Beste Riemer, namens heel sc Heerenveen van harte gefeliciteerd met uw verjaardag.