Eenvoudige, ruime zege op Het Kasteel

01 november 2020 17:14

Zonder al te veel problemen won sc Heerenveen zondagmiddag op bezoek bij Sparta Rotterdam (1-4). De ploeg van trainer Johnny Jansen speelde al voor rust een gewonnen wedstrijd dankzij een 0-3 voorsprong. Met de vijfde overwinning van het seizoen verlengden de Friezen hun toch al succesvolle seizoensstart: zestien punten uit zeven duels.

65373763d9be1.jpg

Omdat het thuis- én uitshirt niet onderscheidend genoeg zouden zijn van het Sparta-tricot (rood-wit tenue, zwarte broek), trad sc Heerenveen aan in het blauwe reservetenue. Eenmaal eerder hadden de Friezen tijdens een competitieduel dit shirt om de schouders. Vorig seizoen, op bezoek bij Heracles Almelo (0-4). Toen beleefde de ploeg van Jansen een eenvoudige eerste helft, met als gevolg een 0-3 ruststand.

Doeltreffend rollertje
Exact hetzelfde scenario ontrolde zich ruim een jaar later op Het Kasteel. Nadat sc Heerenveen Sparta in de vierde minuut al een flinke waarschuwing had gegeven – het doelpunt van Henk Veerman werd afgekeurd wegens buitenspel – konden drie minuten later de Friese handen wél omhoog. Benjamin Nygren klopte op aangeven van Henk Veerman doelman Maduka Okoye met een rollertje in de hoek (0-1).

sc Heerenveen had weinig te duchten van Sparta. De Rotterdammers hadden weliswaar de bal, maar de Friezen stonden compact en waren gevaarlijk vanuit de omschakeling. Toen de thuisclub ook nog slordig werd achterin, was het wachten op een tweede treffer. Henk Veerman liet een te korte terugspeelpass van Sparta-captain Bart Vriends nog onbestraft, maar uit de corner die daaruit voortkwam, knikte Jan Paul van Hecke raak (0-2).

Tweemaal Henk Veerman
Op slag van rust zorgde Henk Veerman ervoor dat het duel met Sparta wel erg veel overeenkomsten ging vertonen met Heracles-uit, van vorig seizoen. Waar de aanvoerder bij de 0-1 nog aangever was en Nygren de afmaker, waren nu de rollen omgedraaid. Van dichtbij schoot Henk Veerman ongehinderd de derde Friese treffer binnen, alweer zijn zesde competitietreffer van het seizoen (0-3).

Na de pauze was de eerste kans voor Sparta, maar een schot van Lennart Thy zeilde over. Even later liet zijn collega-spits aan de andere kant wel zien hoe het moet. Henk Veerman werd randje buitenspel weggestuurd en bleef oog in oog met Okoye kalm (0-4). Een royale voorsprong, maar met Sparta - AZ (4-4) in het achterhoofd – de Rotterdammers poetsten een 0-4 achterstand weg – mocht sc Heerenveen zich nog niet rijk rekenen.

Sparta ging ook nu voor een comeback, maar schoten van Thy en Abdou Harroui belandden via keeper Erwin Mulder op de paal. Na deze teleurstellingen geloofde de thuisclub niet meer in een Houdini-act. sc Heerenveen voetbalde eenvoudig de wedstrijd uit en leek het Heracles-scenario exact te kopiëren. In extremis ging de volmaakte vergelijking niet op: Thy benutte een strafschop, na een ongelukkige overtreding van Ibrahim Dresevic (1-4).

Sparta Rotterdam - sc Heerenveen 1-4 (0-3). 7. Nygren 0-1, 25. Van Hecke 0-2, 42. H. Veerman 0-3, 57. H. Veerman 0-4, 90. Thy (pen.) 1-4. Gele kaart: Laros Duarte (Sparta Rotterdam). Scheidsrechter: Nijhuis.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Batista Meier (65. Dewaele), J. Veerman (88. Hajal); Nygren (76. Dresevic), H. Veerman (88. Smit), Van Bergen.