Jansen over Ajax-uit: "Het zal een hele kunst worden"

16 oktober 2020 19:50

Zestien dagen na het gelijkspel bij FC Utrecht hervat sc Heerenveen zondag de competitie op bezoek bij Ajax (aftrap: 14.30 uur). Tijdens het gebruikelijke persmoment op de vrijdagmiddag gaat trainer Johnny Jansen in op de wedstrijd in de Arena, Arjen van der Heide én zijn kersverse vaderschap. "Ze hebben gelijk: het is onbeschrijfelijk."

65297855b0b0e.jpg

Met een grote glimlach, verborgen achter zijn mondkapje, neemt Jansen plaats achter de persdesk in het Abe Lenstra stadion. Nu is de oefenmeester altijd wel goedgehumeurd, maar de kenmerkende grijns is momenteel breder dan ooit. Woensdagochtend kwam Loïs Esmée ter wereld. "We leven thuis op een roze wolk. Van tevoren vertelden velen me dat het geweldig is en zo. Dan denk je: het zal wel, ik geloof je. Maar ze hebben gelijk: het is onbeschrijfelijk."

Positief resultaat
Ook buiten het voetbal om is er voor Jansen alle reden tot lachen. Met tien punten uit vier duels kent sc Heerenveen een uitstekende seizoensstart. Zondag staat wedstrijd nummer vijf op het programma: Ajax-uit. "Ja, een zeer lastig duel, dat is duidelijk. Ajax loopt over van kwaliteit. We zullen het verdedigend goed voor elkaar moeten hebben. Daar tot een positief resultaat komen, zal een hele kunst worden."

In die missie kan Jansen geen beroep doen op Arjen van der Heide. De achttienjarige linksbuiten, basisspeler in alle vier wedstrijden dit seizoen, kampt met een enkelblessure. Over hoelang Van der Heide uit de roulatie ligt, laat zijn trainer niets los. Wie neemt zijn positie in? "Ook daar kan ik niks over zeggen. We hebben meerdere opties. Jullie zien zondag vanzelf wie er in de Arena aan de aftrap verschijnen."

Scherp zijn
Hoe de basiself er ook uit zal komen te zien, het strijdplan ligt klaar. "Ajax zal graag aan de bal willen zijn", weet Jansen. "Zo zal het spelbeeld er in grote delen van de wedstrijd er ook wel uit komen te zien, maar we moeten ons niet te ver naar achteren laten drukken. Ajax heeft een geweldig team, maar geeft af en toe ook ruimte weg. Dat geeft ons mogelijkheden. Op die momenten zullen we scherp moeten zijn."