Jansen over Fortuna en keuzes maken: "Mooi, toch?"

18 september 2020 15:17

Op bezoek bij Fortuna Sittard gaat sc Heerenveen zaterdagavond proberen de overwinning op Willem II een positief vervolg te geven. Na de zege in de seizoensopener op de Tricolores is trainer Johnny Jansen zeer benieuwd naar de voortzetting van zijn ploeg. "We moeten altijd al onze energie erin leggen."

65155a483486a.jpg

De blijdschap was groot toen vorige week zaterdag het laatste fluitsignaal klonk in het Abe Lenstra stadion. De vuisten van Jansen konden en gingen de lucht in na de zege op Willem II (2-0). "Eerlijk gezegd was ik ook wel een beetje verrast, hoor", geeft Jansen aan tijdens het gebruikelijke persmoment, daags voor de volgende wedstrijd. "En tegelijkertijd ook weer niet. In deze groep zit een goede mentaliteit, met veel strijdlust."

Eén zwaluw maakt ook in Fryslân nog geen zomer, weet Jansen. "Het is nu de kunst om dat wat we tegen Willem II op de mat hebben gelegd, elke week te laten zien. Met de opvatting 'het komt wel goed' of een paar procent minder geven, redden we het niet. Die luxe kunnen we ons niet permitteren. Dat straft elke ploeg, dus ook Fortuna, af. We moeten altijd al onze energie erin leggen voor een goed resultaat."

Basisplaats Van der Heide
Twee spelers die Jansen specifiek wil noemen wanneer het over energie gaat, zijn Couhaib Driouech en Arjen van der Heide. "Couhaib heeft het geweldig gedaan en kan terugkijken op een mooi debuut. Over Arjen was ik ook heel tevreden. Hij legde er tegen Willem II zijn volledige ziel en zaligheid in. Dat wil ik zien." Het goede optreden van Van der Heide levert hem zaterdag ook weer een basisplek op, onthult Jansen.

Voor de rest houdt Jansen wat betreft de opstelling tegen Fortuna zijn kaken stijf op elkaar. "Ik moet nog met de overige stafleden overleggen. Er zijn twee vraagtekens binnen de groep." Die twijfelgevallen zijn Mitchell van Bergen en Ibrahim Dresevic. Van Bergen miste 'Willem II', Dresevic viel uit in de rust. "Normaal gesproken speelt Mitch, maar we moeten kijken of hij kan spelen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Ibrahim."

Verhoogde concurrentie
Iemand die tegen Fortuna graag zou debuteren is Jan Paul van Hecke, sinds vrijdag officieel speler van sc Heerenveen. "Een winnaar", omschrijft Jansen zijn nieuwe pupil. "Hij past hier goed met zijn mentaliteit. Hij wil knokken en kan ook nog eens heel goed voetballen." Met zijn komst gaat de concurrentie automatisch omhoog. "Dat is mooi en goed. Het is prettig dat je keuzes kunt maken. Laat de groep het me maar moeilijk maken."

Wie er in Sittard in ieder geval niet bij zijn, zijn Joaquin Fernandez en nieuweling Ulysses Llanez. Fernandez is niet fit en moest om dezelfde reden eerder al de wedstrijd tegen Willem II aan zich voorbij laten gaan. Het Amerikaanse talent Llanez, op huurbasis overgenomen van VfL Wolfsburg, is niet speelgerechtigd. De wedstrijd tegen Fortuna begint om 21.00 uur en is rechtstreeks te zien op FOX Sports 1.