Jeugd maakt taart en cake voor ouderen en de zorg

13 april 2020 11:14

Alle voetbalcompetities mogen dan wel stilliggen, stilzítten doen de jeugdspelers van sc Heerenveen zeker niet. Tijdens de coronacrisis zetten jeugdtrainers en -spelers zich in voor de maatschappij. Ze doken de keuken in om degenen die het momenteel extra zwaar hebben – onze ouderen en de zorgmedewerkers – met een kwarktaart of cake een hart onder de riem te steken.

6429067516e67.jpg

Onder 19
Normaal gesproken werkt de selectie van sc Heerenveen Onder 19 zich op het veld in het zweet, maar de afgelopen dagen stond de ploeg thuis in de keuken te zwoegen. Voor ouderen uit hun omgeving hebben de spelers van trainer Menno van Dam een eiwitrijke kwarktaart gemaakt. Als steuntje in de rug én toevoeging op een gezond voedingspatroon.

Waarom juist een eiwitrijke traktatie? "Niet alleen sporters, ook ouderen hebben een hoge eiwitbehoefte", legt Sita Veenstra uit, sportdiëtist bij sc Heerenveen. "Door de coronamaatregelen is de kans op ondervoeding bij ouderen groter. Als ouderen te weinig (eiwitten) eten en te weinig bewegen, verliezen ze bovendien spiermassa en -kracht. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun gezondheidstoestand en functionaliteit. In deze periode is het extra belangrijk de weerstand zo optimaal mogelijk te houden. Een eiwitrijke kwarktaart helpt daarbij."

Nieuwsgierig geworden naar de kwarktaart? Je kunt de gezonde lekkernij ook zelf maken. Het recept van Veenstra vind je onderaan deze pagina.

Onder 17
Ook de selectie van trainer Wilco Hellinga heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Naast alle thuisoefeningen en challenges hebben de spelers een cake gebakken voor ouderen in hun omgeving.

Onder 13, Onder 12 en Onder 11
Ook de selecties van sc Heerenveen Onder 13, Onder 12 en Onder 11 hebben cakes gebakken. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor de toppers in deze tijd: mensen die werkzaam zijn in de zorg. Ook werden door spelers boodschapen gedaan voor opa en oma. Een filmpje waarin de spelers van Onder 13 hun traktaties rondbrengen, vind je hier.

Het kwarktaartrecept van sportdiëtist Sita Veenstra: