sc Heerenveen neemt punt mee uit Utrecht

02 oktober 2020 22:55

De Friese defensie werd vrijdagavond behoorlijk op de proef gesteld, maar sc Heerenveen hield uiteindelijk een punt over aan het bezoek bij FC Utrecht. De ploeg van trainer Johnny Jansen begon sterk en kwam op voorsprong, maar moest daarna vooral tegenhouden. Dankzij een flinke dosis strijd en wat geluk bleef de nieuwe koploper van de eredivisie overeind (1-1).

652265cb54802.jpg

Ver in de extra tijd wierp Jan Paul van Hecke zich maar weer eens voor een Utrechts schot. Het was de zoveelste keer dat de jonge verdediger een doelpoging van de thuisclub onschadelijk maakte. En als het niet Van Hecke was, dan lag of stond een van zijn collega's achterin wel een doelpunt van FC Utrecht in de weg. Hun ingrepen waren meer dan nodig, want het was – zeker in de slotfase – vrouwen en kinderen eerst.

Friese voorsprong
Zo anders begon het duel. In een lege Galgenwaard schoot sc Heerenveen uit de startblokken. Al na vier minuten zette aanvoerder Henk Veerman zijn ploeg op voorsprong. De spits werd fraai weggestoken door Rodney Kongolo, bedacht zich geen moment en schoot de bal hard en verrassend in de korte hoek (0-1). Kort erna verdubbelde Mitchell van Bergen bijna de score, maar zijn uithaal kuste de lat.

Na het eerste kwartier nam FC Utrecht het initiatief geleidelijk over. Het dichtst bij een treffer waren Mimoun Mahi en Simon Gustafson, maar de spits stuitte op Erwin Mulder en de aanvoerder mikte van ver net te hoog. Tussendoor creëerde Van Bergen voor zichzelf een mooie mogelijkheid, maar lag doelman Maarten Paes in de weg. Met een voorsprong leek sc Heerenveen de rust in te gaan, totdat Gyrano Kerk daar een stokje voor stak (1-1).

Utrechtse belegering
Na de pauze kwam sc Heerenveen er niet meer aan te pas. FC Utrecht werd sterker en sterker, maar vond maar geen gaatje in de Friese verdediging. Kerk maakte bijna zijn tweede, maar kon net niet bij een voorzet van Mahi. Gustafson was halverwege de tweede helft dichtbij, maar schoot van zo'n tien meter over. Kort daarna had Bart Ramselaar de handen al in de lucht, maar redde Lucas Woudenberg op de doellijn.

Counteren zat er in de slotfase – ondanks de inbreng van de vlugge, debuterende Ulysses Llanez – niet meer in voor sc Heerenveen. Verdedigen luidde het credo, zeker na de rode kaart voor invaller Rein Smit. Tegenover tien man schroefde FC Utrecht de belegering nog eens verder op. De Friese defensie piepte, kraakte en zag Mahi in extremis de bal zelfs nog op de paal schieten, maar brak niet.

FC Utrecht - sc Heerenveen 1-1 (1-1). 4. H. Veerman 0-1, 44. Kerk 1-1. Rode kaart: 83. Smit (sc Heerenveen). Gele kaart: Van de Streek (FC Utrecht). Scheidsrechter: Van Boekel.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Batista Meier (73. Dresevic), J. Veerman; Van Bergen, H. Veerman (61. Smit), Van der Heide (67. Llanez).