sc Heerenveen verliest afgetekend van sterk AZ

08 november 2020 19:15

Voor het eerst dit seizoen ging sc Heerenveen zondagmiddag onderuit in het eigen Abe Lenstra stadion. AZ was een flinke maat te groot voor de ploeg van trainer Johnny Jansen. De Friezen waren niet bij machte de Alkmaarse voetbalmachine bij te benen (0-3).

Eén minuut voor tijd – toen het duel al lang en breed in Alkmaars voordeel was beslist – schoot Mitchell van Bergen de bal via een AZ-been op de paal. Het was voor sc Heerenveen het eerste schot op doel, waarmee het verhaal van de wedstrijd eigenlijk wel is verteld.

Groot krachtsverschil
Het leek van tevoren allemaal zo mooi. De thuisclub kon bij een zege een record uit de boeken schieten. Bij winst zou sc Heerenveen negentien punten hebben behaald uit de eerste acht duels, een verbetering van de prestatie uit het seizoen 1997/1998 (zeventien). Maar het zat er geen moment in, want AZ was vanaf het eerste fluitsignaal de baas.

Het grote krachtsverschil werd pas na een half uur vertaald richting het scorebord. Aanvoerder Teun Koopmeiners benutte een strafschop, toegekend na een handsbal van Jan Paul van Hecke (0-1). sc Heerenveen werd naar achteren gedrukt en moest zich beperken tot verdedigen. Daarbij hielp het niet dat Lucas Woudenberg kort voor rust een voorzet van Owen Wijndal ongelukkig achter zijn eigen doelman gleed (0-2).

Definitieve beslissing
Met Ibrahim Dresevic voor Oliver Batista Meier en een wijziging van tactiek probeerde Jansen het tij na de pauze te keren. Het had niet het gewenste effect: na twee minuten in de tweede helft schoot Jesper Karlsson AZ's derde binnen. De aanvaller trok vanaf de linkerkant naar binnen en trof met een harde schuiver in de korte hoek doel (0-3). Wedstrijd beslist.

AZ voetbalde het duel simpel uit, maar liet na de score verder uit te breiden. Pas in de slotfase kreeg sc Heerenveen zijn eerste kansen. Nadat Van Bergen de paal had geraakt, mocht Joey Veerman nog aanleggen voor een vrije trap. De middenvelder schoot de bal in de muur, waardoor de Friezen – naast het incasseren van de tweede nederlaag – voor het eerst dit seizoen in een officieel duel niet tot scoren kwamen.

sc Heerenveen - AZ 0-3 (0-2). 29. Koopmeiners (pen.) 0-1, 41. Woudenberg (e.d.) 0-2, 47. Karlsson 0-3. Gele kaart: Van Hecke (sc Heerenveen). Scheidsrechter: Higler.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg; Kongolo, Batista Meier (46. Dresevic), J. Veerman; Nygren (67. Hajal), H. Veerman, Van Bergen.