Terugblik: sc Heerenveen strandt in play-offs

28 februari 2020 15:28

Het tweede eDivisie-seizoen van 2019/2020 start maandag. Voordat de eerste wedstrijden worden gespeeld, een terugblik op het eerste seizoen. Daarin bereikte sc Heerenveen op spectaculaire wijze de play-offs. Daarin bleken eSporters Niels Krist en Floris Jorna helaas niet opgewassen tegen FC Groningen, waarmee het seizoen erop zat.

639901ef6fcea.jpg

Een goed begin is het halve werk. Dat realiseerden Krist en Jorna zich maar al te goed bij de start van het eDivisie-seizoen. De eerste twee wedstrijden werden meteen gewonnen (van Sparta Rotterdam en FC Utrecht), waardoor sc Heerenveen zelfs even op de vierde plek stond. Stiekem dachten de Friese eSporters al aan een eerste of tweede plek die rechtstreeks toegang gaf tot de finaleronde…

Vormdip
Helaas konden Krist en Jorna het niveau van de eerste twee speelronden niet volhouden. Langzaam maar zeker zakte sc Heerenveen op de ranglijst. Uiteindelijk zelfs naar plaats vijftien, een plek die géén toegang geeft tot de play-offs. Een goede verklaring konden de eSporters niet geven.

Rechtstreekse plaatsing voor de finaleronde was door de vormdip niet meer haalbaar, maar uitgeschakeld was sc Heerenveen nog zeker niet. Plek drie tot en met veertien gaf immers toegang tot de play-offs. Via die weg konden Krist en Jorna alsnog een finaleplek bemachtigen. Om de play-offs te halen, moesten de nummers vijftien wel minimaal één plek stijgen. Dat was best een lastige opdracht.

Plaatsing voor de play-offs
Drie wedstrijden voor het einde van de competitie had sc Heerenveen zeven punten achterstand op de nummers dertien en veertien van de ranglijst, RKC Waalwijk en ADO Den Haag. In ronde vijftien liepen Krist en Jorna drie punten in, dankzij een overwinning op PEC Zwolle (2-1), eveneens een concurrent.

Wie zich als laatste ploegen voor de play-offs zouden gaan plaatsen, werd op de laatste speeldag beslist. Op die dag werden de laatste en een na laatste speelronde afgewerkt. Dankzij spectaculaire overwinningen op nummer zes Feyenoord (3-1) en concurrent ADO Den Haag (4-1) en de uitslagen op de andere virtuele velden eindigde sc Heerenveen op die felbegeerde dertiende plek en werden de play-offs bereikt. Helaas was daarin FC Groningen een maatje te groot.

De samenvatting van de laatste speeldag, beginnend bij sc Heerenveen - Feyenoord (3-1):