Twintig jaar geleden: debuut in Champions League

12 september 2020 09:00

Vandaag precies twintig jaar geleden debuteert sc Heerenveen op het hoogste Europese podium, de Champions League. Het elftal van trainer Foppe de Haan gaat in Frankrijk op bezoek bij Olympique Lyon. Een zware tegenstander die in alle opzichten een maatje te groot blijkt. sc Heerenveen verliest met 3-1.

Al na tien minuten staat het 2-0 door een goal van de Braziliaan Anderson en een ongelukkige eigen treffer van Max Houttuin.Jeffrey Talan, fraaie stift over doelman Coupet na een sublieme steekbal van Daniel Jensen, maakt er nog wel 2-1 van, maar Marlet bepaalt de eindstand op 3-1. Een gering verschil gezien de krachtsverhoudingen
 
sc Heerenveen, dat naast Olympique Lyon in een poule is ingedeeld met Valencia en Olympiakos Piraeus, leert snel. De Friezen winnen thuis met 1-0 van de Griekse opponent dankzij een kopbal van Daniel Jensen en spelen in Spanje gelijk tegen Valencia (treffer Ronny Venema).
 
De Friese deelname blijft beperkt tot de poulefase, geen schande voor een debutant in de Champions League. Het avontuur in het prestigieuze toernooi blijft samen met het thuisduel tegen AC Milan het hoogtepunt van de Europese avonturen van de jubilerende Friese club.

65086f4ccead8.jpg
Max Houttuin (links) werkt bij de 2-0 de bal ongelukkig in eigen doel.

STATISTIEKEN:
 
Scoreverloop: 1-0 Anderson (2); 2-0 Houttuin e.d. (10); 2-1 Talan (35); 3-1 Marlet (57)
 
Opstelling sc Heerenveen: Vonk, Houttuin, Hansma, Venema, G. de Nooijer, Talan (Ebbinge, 82), Radomski, Jensen (Tuhuteru 37), Van Gessel (Huizingh 71), Lurling, Nurmela.
 
Opstelling Olympique Lyon: Coupet, Deflandre, Edmilson, Laville (Müller 60), Brechet, Linares, Foe, Dhoraso, Laigle, Anderson (Malbranque 75), Marlet (Govou 85).
 
Scheidsrechter: Stuart Douglas (Schotland)
 
Kaarten: Dhoraso: Hansma, Lurling
 

65084a44a9fad.jpg
Tieme Klompe vecht een fel duel uit met Anderson.
650854aed383b.jpg
De elftalfoto: staand v.l.n.r: Arek Radomski, Gérard de Nooijer, Johan Hansma, Hans Vonk, Sander van Gessel, Jeffrey Talan. Zittend v.l.n.r: Mika Nurmela, Anthony Lurling, Max Houttuin, Ronny Venema, Daniel Jensen.