Update: Ouderen in het noorden doen boodschappen in veilige ambiance bij sponsoren sc Heerenveen

19 maart 2020 16:01

sc Heerenveen heeft samen met haar sponsoren SPAR Kraakman Woudsend, Albert Heijn ABE. Havelte en de COOP Vledder en Diever het initiatief genomen om twee keer per week een uur lang speciaal de ruimte te geven aan ouderen. Dit om de kans op besmetting met het coronavirus te verkleinen. 

64229ae8b8d85.jpg

‘Wij willen de ouderen in Noord-Nederland de kans bieden om hun boodschappen in een veilige en vertrouwde omgeving te doen. Daarbij doen wij een beroep op de bereidwilligheid van de medemens’, aldus sc Heerenveen en de sponsoren. Alle eigenaren laten overigens weten ook mee te denken met de cruciale beroepsgroepen die soms ook alleen op dit tijdstip hun boodschappen kunnen doen. Mensen zullen op voorhand uiteraard niet geweigerd worden.
 
De supermarkten hopen iedere dinsdag en donderdag tussen 08.00 en 09.00 met name ouderen te kunnen ontvangen. Deze hartverwarmende actie zal in ieder geval tot 6 april van kracht zijn. ‘We hebben gezamenlijk gezocht naar een manier waarop ouderen toch naar de supermarkt kunnen komen, maar daarbij zo min mogelijk risico lopen’, vertelt Edwin Kraakman van SPAR Kraakman Woudsend. ‘Op deze manier hebben ouderen minder fysiek contact met anderen en kunnen ze in hun eigen veilige omgeving de boodschappen doen.’

‘Wij hebben ook veel oudere supporters op de tribune. Het is dan ook mooi om te zien dat er in deze moeilijke tijden dit soort initiatieven voor deze doelgroep genomen worden', vertelt Cees Roozemond, algemeen directeur van sc Heerenveen. ‘Niemand weet hoelang deze situatie gaat duren maar de maatschappelijke verbondenheid is groot. We moeten goed om elkaar denken en onze sponsoren geven daarin het juiste voorbeeld. Laten we hopen dat er meer supermarkten in Friesland en omgeving dit voorbeeld volgen zodat nog meer mensen uit deze doelgroep ook op deze manier hun boodschappen kunnen gaan doen.’
 
Ook Doede Simonides van COOP Vledder en Diever omarmt de actie. ‘Natuurlijk willen wij andere mensen op dat moment niet weren in de winkel, maar we doen een beroep op de bereidwilligheid van de medemens om op deze momenten de ouderen hun boodschappen te laten doen. Dag in dag uit doen wij ons best om de voorraden voor iedereen op pijl te houden’.
 
Abe Brouwer van de Albert Heijn in Havelte hoopt dat vele collega supermarkten dit voorbeeld zullen volgen. ‘We proberen iets te betekenen voor een groep ouderen die normaalgesproken ook altijd zelf de boodschappen deed. Het sociale effect dat daarbij komt kijken mogen we niet onderschatten. De meeste mensen zitten op dit moment binnen. Door een uur per dag een veilige omgeving te creëren waarbij ze minder risico lopen, hopen we iets terug te kunnen doen. Wel vragen we ook alle ouderen om altijd minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden.’

UPDATE Albert Heijn

Vanaf maandag 23 maart geeft Albert Heijn speciaal toegang aan ouderen (70+). Op werkdagen van maandag tot en met vrijdag kunnen zij tussen 7:00 en 8:00 uur ’s ochtends terecht in alle winkels* van Albert Heijn in Nederland voordat deze opengaan voor andere klanten. Albert Heijn rekent op het begrip en medewerking van haar andere klanten voor dit besluit en vraagt hen nadrukkelijk om op andere tijden boodschappen te doen.

Wel adviseert de supermarkt ouderen in principe om voorlopig thuis te blijven en boodschappen te bestellen. Of om anderen te vragen te helpen met boodschappen. Als dat niet lukt, dan kunnen ze met dit speciale boodschappenuurtje toch boodschappen blijven doen, aldus de supermarktketen.

* Er kunnen lokaal andere tijden gelden. Op ah.nl/winkels vinden klanten altijd de actuele openingstijden van alle vestigingen van Albert Heijn.