Weet sc Heerenveen eerste zege op FC Emmen te boeken?

22 oktober 2020 16:20

Na de 5-1 nederlaag tegen Ajax krijgt sc Heerenveen zaterdag de kans zich te revancheren. In het Abe Lenstra stadion is FC Emmen de tegenstander (aftrap 21.00 uur). De Friezen zullen het niet makkelijk krijgen. Sinds de promotie van Emmen naar de eredivisie in 2018 wist sc Heerenveen namelijk niet te winnen van de ploeg van trainer Dick Lukkien. Een voorbeschouwing.

65316d31fcde4.jpg
Beeld uit het thuisduel met FC Emmen in het seizoen 2018/2019: Lucas Woudenberg trekt de bal voor

Historie
Als we kijken naar de onderlinge duels die in Friesland werden gespeeld, gaan we terug naar 2018. Vorig seizoen kon de thuiswedstrijd tegen Emmen vanwege het coronavirus niet doorgaan. Daarom dateert de laatste editie in het Abe Lenstra stadion uit het seizoen 2018/2019. Dit was ook de enige keer dat sc Heerenveen Emmen op bezoek kreeg in de eredivisie.

Op 4 november 2018 was het Arber Zeneli die na een half uur mocht aanleggen voor een vrije trap. Een magistrale bal – die bijna vanaf de zijlijn werd genomen - verraste doelman Kjell Scherpen en zorgde voor een 1-0 voorsprong. In de tweede helft waarin weinig gebeurde, was het Reuven Niemeijer die vlak voor tijd uit een corner de gelijkmaker binnenkopte (1-1).

Maar bij sc Heerenveen tegen Emmen gaan de gedachten vooral terug naar 1990. Toen eindigde sc Heerenveen na een sportief slecht seizoen in de eerste divisie op een zestiende plaats. Door het winnen van de eerste periodetitel mochten de Friezen zich opmaken voor de nacompetitie. Na een aantal wonderbaarlijke wedstrijden werd Emmen in de finale verslagen en promoveerde het team van toenmalig trainer Fritz Korbach naar de eredivisie.

Lees hier het complete verhaal over de promotie van 1990.

Emmen dit seizoen
De ploeg van trainer Dick Lukkien wacht dit seizoen nog op de eerste overwinning. Emmen begon het seizoen met twee nederlagen tegen VVV-Venlo (3-5) en PSV (2-1). Vervolgens werd er gelijkgespeeld tegen Willem II (1-1), FC Twente (1-1) en Fortuna Sittard (2-2). De Emmenaren staan na vijf duels met drie punten op een vijftiende plaats in de competitie, zeven punten achter sc Heerenveen. De Friezen haalden tien punten uit vijf wedstrijden en staan zesde.

Michael de Leeuw is momenteel topscoorder bij Emmen met drie treffers. De spits moest de eerste twee wedstrijden van het seizoen missen door een spierblessure, maar in de drie daaropvolgende duels tegen Willem II, Twente en Fortuna was De Leeuw trefzeker. Een speler om in de gaten te houden dus. 

65305d87261d5.jpg
Caner Cavlan in het shirt van sc Heerenveen

Speler uitgelicht
sc Heerenveen komt zaterdag met Caner Cavlan een oude bekende tegen. Cavlan kwam in 2015 over van De Graafschap en speelde 43 wedstrijden voor de Friezen. Na twee huurperiodes bij Boluspor en Sanliurfaspor uit Turkije tekende de linksback in 2018 bij Emmen. Na een goed seizoen in Emmen maakte Cavlan de transfer naar het Oostenrijkse Austia Wien. Dit seizoen keerde de linksback echter weer terug op De Oude Meerdijk en begon hij alle wedstrijden in de basis.

sc Heerenveen bracht in 2015 een bezoek aan Caner Cavlan in zijn geboorteplaats Doetinchem. Kijk hieronder naar de beelden.