Werken in een leeg stadion: "Grasjan" Hilarius

08 april 2020 10:35

De bal ligt momenteel bijna overal ter wereld stil, maar het gras groeit tijdens de coronacrisis gewoon door. Groundsman Gertjan Hilarius rijdt daarom als een van de weinigen dagelijks naar het Abe Lenstra stadion. De 34-jarige grasgek – zoals hij zichzelf omschrijft – over hoe zijn werk er in deze abnormale, onzekere periode uitziet.

64275a005a8ab.jpg

Ook zonder coronacrisis zouden de tribunes leeg zijn wanneer Hilarius de sprieten in het Abe Lenstra stadion weer op gelijke hoogte rijdt. Het verschil nu is dat de groundsman van sc Heerenveen 's ochtends vroeg in zijn eentje het stadion binnenkomt, aan het eind van de middag alleen weggaat en in de tussentijd praktisch niemand tegenkomt. “Dat is wel heel apart ja. 't Is heel stil. Onwerkelijk. Vrijwel alle collega's werken vanuit huis, maar dat gaat in mijn geval lastig.”

De meeste van die collega's heeft Hilarius pas één keer gezien en gesproken. De Donkerbroekster is nog geen maand in dienst bij sc Heerenveen. Begin maart volgt Hilarius Henk Schreuder op, die na dertien en een half jaar afscheid neemt. “We hebben nog wel eens contact”, zegt de nieuwe grasmeester. “Maar daarvoor ook. We kennen elkaar al langer. We zitten in hetzelfde vak, delen dezelfde passie. Ze noemden hem Henk Gers, mij Grasjan. Dat zegt genoeg.”

Hilarius heeft nog net iedereen een hand kunnen geven, voordat dat vanwege het coronavirus door het kabinet zou worden afgeraden. “Een vreemde start zo bij een nieuwe werkgever, maar het is zoals het is. Qua werk weet ik gelukkig wat ik moet doen. Op mijn vijftiende verzorgde ik al het gras op de golfbaan in Sint Nicolaasga. Sindsdien heb ik veel banen en velden in heel Nederland gezien en onderhouden. Ik weet wat er wordt gevraagd.”

Groot onderhoud
Niets en niemand in Nederland ontkomt aan het coronavirus. De vaderlandse competitie ligt stil en dat heeft direct invloed op het werk van Hilarius. “Normaal gesproken leef je toe naar de volgende thuiswedstrijd. Dan wil je dat het veld er perfect bij ligt. Die ijkpunten zijn er nu even niet. Nu houden we het veld speelkaar voor wanneer het moment daar is. Daarnaast zijn we alvast begonnen met werkzaamheden die onder het groot onderhoud vallen.”

Het groot onderhoud – dat normaal gesproken in de zomer plaatsvindt – moet ervoor zorgen dat de kwaliteit van de grasmat omhoog gaat. “Je wilt dat de mat perfect sluit”, legt Hilarius uit. “Niet om mezelf op de borst te slaan, maar ook het werk van groundsmen is topsport. 's Ochtends begin ik met een rondje over het veld en doe allerlei metingen. Op basis daarvan bepaal ik wat en hoe ik bijvoorbeeld ga beregenen, bemesten of maaien. Het steekt allemaal ontzettend nauw.”

Net als heel voetbalminnend Nederland kijkt Hilarius uit naar de tijd dat de bal weer rolt. “Het enige voordeel aan deze voetballoze periode is dat je het veld in een betere staat krijgt dan wanneer er wordt gevoetbald. Maar laat duidelijk zijn: juist voor die wedstrijden doe je het allemaal. Dan wil je pieken. Dat geldt voor de voetballers, maar voor mij net zo goed. Laten we hopen dat iedereen in ons stadion zo snel mogelijk weer kan genieten van mooi voetbal op een perfecte mat.”