Abe Lenstra stadion krijgt nieuwe, hybride grasmat

25 maart 2021 11:00

Het veld in het Abe Lenstra stadion wordt na het huidige seizoen vervangen. De club krijgt een hybride grasmat: dat moet ervoor zorgen dat het hoofdveld van sc Heerenveen na de zomer sterker en beter bespeelbaar is. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden begin juni van start gaan.

01092020265974 DSC 2692

Algemeen directeur Cees Roozemond: "Er is de laatste tijd veel gezegd en geschreven over onze huidige grasmat. Ondanks het harde werk dat onze veldploeg hierin steekt, is gebleken dat het veld aan vervanging toe is. We hebben er in overleg met onze staf, spelers en natuurlijk de groundsman voor gekozen om over te gaan op een hybride systeem. Deze techniek wordt met succes in vele stadions wereldwijd gebruikt. Mede dankzij een vergoeding vanuit de graspot van de Eredivisie, die inmiddels aan ons is toegewezen, zijn we in staat om de renovatie te bekostigen."

Ook groundsman Gertjan Hilarius kijkt uit naar de komst van het nieuwe veld. "In de hybride mat groeit natuurgras in een basis van geweven kunststofvezels, ter versteviging van het echte gras. Hierdoor wordt het veld sterker en kan het dus veel meer hebben. Ook pakken we direct een storende onderlaag aan. Deze laag zorgt dit seizoen voor de nodige problemen."

Grasmat is al in de maak
Hoewel de grasmat pas in juni naar Friesland komt, staat Hilarius nu al wekelijks op het nieuwe veld. "De grasmat is al in de maak, maar ligt nu nog in Limburg waar het gemaakt wordt. Het bedrijf Hendriks Graszoden produceert de grasmat en is een internationale speler op dit gebied (met veldproducties voor onder meer het WK 2006, EK 2008 en EK 2016, red.). Ik ga er één keer per week naartoe om ons nieuwe veld te verzorgen. Ik kijk ernaar uit dat het straks in het Abe Lenstra stadion ligt en om ermee aan de slag te gaan."