E-sporters Krist en Jorna hangen controller aan de wilgen

12 juli 2021 17:08

Het zal even wennen zijn voor de volgers van de eDivisie, maar komend seizoen wordt sc Heerenveen vertegenwoordigd door een nieuw e-sportsduo. Niels Krist en Floris Jorna stoppen ermee, hoewel het voor Krist geen definitief afscheid is. De twee blikken terug op hun carrières. "Het is mooi geweest."


Vier en een half jaar geleden wordt Krist (34) gepresenteerd als nieuwste aanwinst van sc Heerenveen. "Ik weet nog dat sommige supporters wel wat teleurgesteld waren dat ik geen echte voetballer was", herinnert de allereerste e-sporter uit de clubgeschiedenis zich. Het is misschien wel het hoogtepunt in zijn carrière, zegt Krist. Een droom komt uit: hij vertegenwoordigt 'zijn' club bij de start van de eDivisie in het seizoen 2016/2017.

Op het moment dat sc Heerenveen Krist contracteert als e-sporter is Jorna ook al gegrepen door gamen. En dan vooral FIFA. Hij wint diverse toernooitjes en scoort hoog in de Weekend League, een online competitie. Dankzij zijn prestaties tekent hij in december 2017 een contract bij Team Gullit. Met ingang van het seizoen 2018/2019 gaat Jorna spelen voor sc Heerenveen, samen met Krist.

De zoen van Dani's moeder
Hoge klasseringen bereiken Krist en Jorna in hun jaren als e-sporters voor sc Heerenveen niet, maar er zijn genoeg momenten waarop ze met veel plezier terugkijken. Het duo beleeft mooie momenten: de studio-optredens in Aalsmeer, het halen van de play-offs in 2019/2020, de eerste derbyzege op FC Groningen en diverse e-sportsactiviteiten als presentaties, promotiefilmpjes en interviews.

Maar er is meer. Zo speelt Krist in zijn eerste seizoen een cruciale rol in het kampioenschap. Feyenoord heeft de titel voor het grijpen: er hoeft alleen nog maar even gewonnen te worden van sc Heerenveen. Maar dat gaat toch niet zo gemakkelijk… De wedstrijd eindigt in een gelijkspel, waarna Ajax zijn eerste titel pakt. Het levert Krist zijn eerste (en wat hem betreft laatste) zoen op van de moeder van Ajax-speler en kampioen Dani Hagebeuk.

"Het is mooi geweest"
En nu: is er leven na e-sports? Zeker, geven ze aan. Zoals gezegd gaat Krist, naast het leiden van zijn bedrijf TastToe, bij sc Heerenveen aan de slag als coördinator van de e-sportstak. "Het is gek om te stoppen, maar het is mooi geweest." Jorna gaat zich volledig focussen op het afronden van zijn studie accountancy. "Ik kijk met heel veel plezier terug op mijn tijd bij sc Heerenveen. Nu geef ik het stokje graag door."

Wie het stokje c.q. de controller van Krist en Jorna zullen overnemen en sc Heerenveen gaan vertegenwoordigen in het volgende eDivisie-seizoen is nog niet bekend. De club is achter de schermen druk bezig met het vastleggen van de opvolgers en hoopt binnenkort met meer nieuws naar buiten te kunnen komen.