Fletse derby levert opnieuw geen winnaar op

21 februari 2021 17:00

Voor de vijfde keer op rij eindigde de Derby van het Noorden in het Abe Lenstra stadion zondagmiddag in een gelijkspel. Onlogisch was dat niet, want sc Heerenveen en FC Groningen waren elk een helft lang beter dan de provinciebuur. Beide ploegen drukten het overwicht uit in één doelpunt, waardoor de noordelijke clubs de punten opnieuw moesten delen (1-1).

21022021273056 DSC 9996 (2)

0-0, 1-1, 1-1 en 1-1. Dat waren in chronologische volgorde de uitslagen van de vorige vier ontmoetingen tussen sc Heerenveen en FC Groningen in Friesland. Dat de jongste editie wederom in een remise eindigde, was dus niet heel vreemd. De ploeg die aanvankelijk een einde wilde maken aan die reeks zonder zege was sc Heerenveen.

Zonder groots te spelen was sc Heerenveen in de eerste helft de bovenliggende partij. Met Lasse Schöne als centrale man op het middenveld hadden de Friezen het duel onder controle. Het was ook Schöne die het dichtst bij de openingstreffer was, maar tweemaal stond een Groninger in de weg (Sergio Padt en Bart van Hintum). Beide ploegen leken zonder goals de kleedkamers op te zoeken, totdat Siem de Jong een aanval uit het boekje afrondde. Op aangeven van Henk Veerman schoot de matchwinner van woensdag tegen Feyenoord met links raak in de korte hoek (1-0).

Rollen omgedraaid
Met Rodney Kongolo binnen de lijnen in plaats van Schöne begon sc Heerenveen aan de tweede helft. FC Groningen, dat voor rust geen kans creëerde, kroop na de pauze uit de schulp. De groen-witten drongen de Friezen naar achteren en kregen mogelijkheden om te scoren. Invaller Paulos Abraham gleed de bal bij de tweede paal naast en spits Jørgen Strand Larsen trof met een kopbal de lat. De thuisclub kwam er niet meer aan te pas. De gelijkmaker kon niet uitblijven en bleef niet uit: Tomás Suslov knalde van afstand raak en bezorgde zijn ploeg daarmee een punt (1-1).

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Kaib; Halilovic, Schöne (46. Kongolo), De Jong, J. Veerman; H. Veerman, Van Bergen (85. Nygren).