Jansen blikt vooruit: "We moeten naar onszelf kijken"

15 januari 2021 17:30

Dat het sportief momenteel niet lekker loopt bij sc Heerenveen, erkende trainer Johnny Jansen vrijdag bij het digitale persmoment. Een dag na het gelijkspel tegen RKC Waalwijk (1-1) ging het alweer over de volgende wedstrijd. Zondag wacht VVV-Venlo in De Koel (aftrap: 14.30 uur).

FPH1901
Persconferentie in coronatijd: trainer Johnny Jansen staat de journalisten digitaal te woord.

Eén punt na de thuisduels met Fortuna Sittard en RKC. Daar kon Jansen niet tevreden mee zijn. "Nee, duidelijk", begon de oefenmeester. "Het voetbal is momenteel minder. Het is zaak om het zo snel mogelijk beter te gaan doen. Het begin tegen RKC was nog wel redelijk, maar na de goal leken we eerder de voorsprong te willen verdedigen dan op zoek te gaan naar een tweede treffer. En na de 1-1 viel het team ook nog eens uit elkaar. Dat moet beter."

En hoe moet het beter? "We moeten naar onszelf kijken en teruggaan naar de basis. Die moet goed zijn. Daarmee bedoel ik: gedisciplineerd verdedigen en scherp zijn in balbezit. We moeten elkaar weer energie geven, zoals in de eerste weken van de competitie. Ik geloof erin dat we dat weer kunnen."

Van een afstandje
Jansen miste vanwege corona Fortuna-thuis en door virusresten zat de trainer ook tegen RKC niet op de bank. "Alle begrip en respect voor de regels, maar natuurlijk wel frustrerend. Je wilt erbij zijn. Nu beleef je het van een afstandje, terwijl je je ploeg aanwijzingen en energie wilt geven. Je wilt betrokken zijn. Op afstand is dat anders. Hopelijk ben ik er tegen VVV weer bij."

Of Jansen er zelf bij is, wist hij op het moment van de persconferentie nog niet. Evenmin op wie hij zondag een beroep kan doen. "Iedereen is fit, maar we zijn nog in afwachting van de coronatestuitslagen." Een opstelling kon en wilde de coach om die reden ook niet geven.

Giorgos Giakoumakis
Dan over de tegenstander. Wie VVV zegt, zegt Giorgos Giakoumakis. De Griekse spits scoorde dit seizoen al zestien keer en is daarmee topscorer van de eredivisie. Toevalligheid: Giakoumakis staat naar alle waarschijnlijkheid tegenover Pawel Bochniewicz, vorig jaar ploeggenoten bij Górnik Zabrze. "Goeie spits, hè?", zei Jansen. "Hij is ongelooflijk belangrijk voor VVV. Hopelijk is het een voordeel dat Pawel hem kent."