Jansen: "Ik geloof er niet in om alles om te gooien"

26 januari 2021 19:38

Vier dagen na de tik op bezoek bij Heracles Almelo – 1-0 nederlaag in de slotfase – komt in de drukke januarimaand woensdag Feyenoord op bezoek (aftrap: 21.00 uur). Een zware kluif voor sc Heerenveen, dat momenteel niet in vorm is en wel toe is aan een succesje. "En het liefst zo snel mogelijk", zei trainer Johnny Jansen dinsdag tijdens het persmoment.

FPH1919

De cijfers zijn hard: elf competitieduels op rij wist sc Heerenveen niet te winnen. En dan is de volgende tegenstander ook nog eens Feyenoord. "Een geweldige uitdaging", begon Jansen. "Ik ben van nature een positief, maar ook kritisch persoon. In het begin van het seizoen veranderde alles in goud. Nu valt het steeds de verkeerde kant op. In de counters zijn we een stuk minder scherp. We zijn zoekende. Het moet beter. Allemaal waar, maar tegelijkertijd geloof ik ook dat we zomaar weer het goede gevoel kunnen krijgen."

Houvast terugkrijgen
Maar hoe dan? Hoe wil Jansen de reeks van tegenvallende resultaten doorbreken? "Als ik onze wedstrijden terugkijk, zie ik dat we wel de voorwaarden creëren om dominant te zijn en tot kansen te komen. Maar we zijn de laatste tijd te vaak te slordig. Dan is de vraag hoe je dat gaat oplossen. Daar zijn we elke dag mee bezig. Dat heeft te maken met vertrouwen geven en spelsituaties herkennen, trainen en herhalen. We moeten de houvast die de ploeg had weer terugbrengen."

Heeft de huidige vorm ook gevolgen voor de opstelling? "We kijken altijd naar elke positie en de opties die we hebben. Dat is nu niet anders. Ik geloof er niet in om alles om te gooien. De grote lijn die we hebben uitgezet, verandert niet. Natuurlijk pas je details aan. Maar ik denk dat houvast en duidelijkheid beter is. Nog steeds geven we niet veel kansen weg. Dat we met ons idee over voetbal succesvol kunnen zijn, hebben we in de eerste weken van het seizoen gezien."