Jansen over de derby: "We willen onze supporters trots maken"

17 december 2021 16:29

Al dagen, weken, maanden wordt erover gesproken en zondag is het dan eindelijk zover. Na bijna zes jaar staat de Friese Derby weer op het programma: sc Heerenveen gaat zondag op bezoek bij SC Cambuur (aftrap: 12.15 uur). Trainer Johnny Jansen blikte vrijdag vooruit op de clash.

28112021285926 PSV DSC 3970


Het was drukker dan normaal in de perskamer van het Abe Lenstra stadion. Het is een van de signalen dat de wedstrijd van zondag er niet zomaar eentje is. Aan alles merkt Jansen dat de wedstrijd tegen SC Cambuur leeft, zo geeft hij aan bij het persmoment. "Eigenlijk al sinds het moment dat Cambuur promoveerde, gaat het over die twee duels."

De eerste van de twee wordt zondag gespeeld. In een leeg Cambuurstadion, vanwege de coronamaatregelen. "Heel jammer. Zulke wedstrijden horen met publiek te worden gespeeld", zei Jansen. "Hier horen supporters bij. Maar het is zoals het is." Een voordeel dat de thuisvakken leeg blijven? "Misschien. Dat zullen we zondag zien."

Door in de beker
Waar SC Cambuur donderdag werd uitgeschakeld in de TOTO KNVB Beker – 1-2 verlies tegen NEC, plaatste sc Heerenveen zich later op de avond wel voor de achtste finales. De Friezen bekerden verder dankzij een zege op De Treffers (2-0). "Dat geeft een goed gevoel", zei Jansen. "En dat was ook het doel."

Eerlijk is eerlijk, gaf Jansen toe, het ging bij sc Heerenveen al een tijdje over de derby, terwijl het bekerduel nog gespeeld moest worden. "Om je helemaal af te sluiten van de wedstrijd tegen Cambuur lukte gewoon niet. Al zou je het zelf willen, dan zorgt de omgeving daar wel voor. De media of bij het boodschappen doen. Iedereen heeft het erover."

Gezonde rivaliteit
Nu de wedstrijd tegen De Treffers is gespeeld, staat het vizier vol op SC Cambuur-uit. Jansen kijkt uit naar zijn eerste Friese Derby als hoofdtrainer. Hij beleefde 'm al als assistent. "Deze wedstrijd brengt zoveel meer met zich mee. Is toch geweldig, die gezonde rivaliteit? Er telt maar één ding: we willen onze supporters trots maken."