Joey Veerman schiet sc Heerenveen naar kwartfinales

20 januari 2021 19:00

sc Heerenveen heeft zich woensdag ten koste van FC Emmen geplaatst voor de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. Na 89 minuten leek een verlenging in De Oude Meerdijk aanstaande, maar het venijn zat in de staart. Een minuut voor tijd schoot Joey Veerman de Friezen vanaf de strafschopstip naar de volgende ronde (1-2).

20012021270030 DSC 2073 (1)
Joey Veerman schiet vanaf elf meter sc Heerenveen naar de volgende ronde.

Voor het samenstellen van de strafschoppenlijstjes was het nog te vroeg, maar beide trainers moeten al wel met hun gedachten bij de verlenging hebben gezeten. Toch kwam het zover niet. Ricardo van Rhijn – vorig seizoen nog speler van sc Heerenveen – kreeg de bal in de eigen zestien op de arm, waarna Joey Veerman vanaf de stip mocht aanleggen. FC Emmen-goalie Dennis Telgenkamp zat er nog aan, maar kon niet voorkomen dat sc Heerenveen zich voor het derde jaar op rij plaatste voor de kwartfinales.

Stuivertje wisselen
De verschillen tussen FC Emmen en sc Heerenveen waren niet groot. Het spel golfde op en neer: dan kregen de Drenten een goede kans, dan de Friezen. Het was stuivertje wisselen tussen twee ploegen die niet in hun beste vorm verkeren. Toch onderscheidde de thuisclub zich in de eerste helft van de gasten. Sergio Peña opende de score door met een puntertje een fraaie combinatie af te ronden (1-0).

Tegentreffers komen nooit gelegen, zeker niet op slag van rust. Het duurde ruim een kwartier in de tweede helft voordat sc Heerenveen weer gevaarlijk werd, maar Henk Veerman (Telgenkamp) en Siem de Jong (lat) kregen de bal er niet in. sc Heerenveen probeerde het wel, maar legde FC Emmen zeker niet het mes op de keel. Het regende geen kansen, maar het eerstvolgende schot viel wel meteen binnen. Twintig minuten voor tijd knalde Benjamin Nygren – zondag tegen VVV ook al trefzeker als invaller – een afgeslagen voorzet in de verre hoek (1-1).

sc Heerenveen ging op zoek naar de beslissing en ook FC Emmen hoopte stiekem op een doeltreffende uitbraak, maar bij beide kanten ging het mis in de eindfase. Nog eens dertig minuten leek een logisch gevolg, totdat Van Rhijn hands maakte en Joey Veerman de kans schonk sc Heerenveen in een lastige periode weer een lach op het gezicht te geven.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Floranus, Dresevic, Bochniewicz, Woudenberg (65. Kaib); De Jong (78. Kongolo), Halilovic (78. Hajal), J. Veerman; Van der Heide (46. Nygren), H. Veerman, Van Bergen (90. Van Hecke).