sc Heerenveen ontvangt plaquette van Ajax voor rol in Hongerwinter

13 oktober 2021 13:00

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen Ajax ontvangt sc Heerenveen zaterdagavond uit handen van de tegenstander een plaquette. De Friese club bood in de Hongerwinter van 1944/1945 hulp aan vier Amsterdamse voetbalclubs: Ajax, DWS, Blauw Wit en De Volewijckers. Op initiatief van het bestuur van Heerenveen verleenden gezinnen in Heerenveen en Oranjewoud onderdak aan 86 Amsterdamse jeugdspelers.

Hongerwinter Foto 3
Een foto uit 1944 met spelers uit Amsterdam en de B-junioren van Heerenveen.


Een van de spelers die als hongervluchteling naar Friesland kwam is Rob Been. De oud-speler van Ajax was destijds veertien jaar en overhandigt voorafgaand aan de wedstrijd een plaquette namens de Amsterdamse voetbalclubs. Gilles Veenstra zal het aandenken namens Heerenveen in ontvangst gaan nemen. Veenstra is oud-speler van Heerenveen en maakte van dichtbij mee hoe zijn broer Tiemen (ook oud-speler) samen met zijn vrouw onderdak bood aan de jongens uit Amsterdam.

sc Heerenveen en VV Heerenveen zijn vereerd met het initiatief vanuit Ajax. De overhandiging van de plaquette zal zaterdag om 18.20 uur op het veld plaatsvinden. Naast Been en Veenstra zullen ook Edwin van der Sar (algemeen directeur Ajax), Cees Roozemond (algemeen directeur sc Heerenveen) en Bernier Hoekstra (voorzitter VV Heerenveen) bij dit moment aanwezig zijn.

In 2018 produceerde sc Heerenveen TV een documentaire over de Hongerwinter in Heerenveen. In het vijfentwintig minuten durende document blikken betrokkenen, waaronder Been, terug op hun periode in Fryslân. De documentaire is hieronder te bekijken.


Ook Omrop Fryslân maakte een mooie documentaire over deze g
edeelde geschiedenis tussen sc Heerenveen en Ajax. Deze FRYSLAN DOK is hieronder terug te zien.