sc Heerenveen verkoopt huid duur, maar verliest wel van Ajax

16 oktober 2021 21:32

In een nagenoeg uitverkocht Abe Lenstra stadion vergat sc Heerenveen zichzelf zaterdagavond te belonen tegen Ajax. De ploeg van trainer Johnny Jansen klopte na rust zeer nadrukkelijk op de Amsterdamse deur, maar een Friese gelijkmaker bleef uit. Een kwartier voor tijd besliste David Neres het duel (0-2).

16102021284492 DSC 4629 1

Een plaag was ie voor de defensie van Ajax. In de plannen vooraf was al een belangrijke rol toebedeeld aan Anthony Musaba. Hij stelde z'n trainer niet teleur. Met zijn snelheid stichtte hij op de rechterkant voor veel gevaar. Vlak voor en vlak na rust was hij dicht bij de gelijkmaker, maar tweemaal stuitte hij op Ajax-goalie Remko Pasveer.

Landskampioen en koploper Ajax was na ruim twintig minuten in het sfeervolle Abe Lenstra stadion op voorsprong gekomen. Sébastien Haller liep een voorzet van Dusan Tadic binnen (0-1). Een verrassing was dat niet: de Amsterdammers hadden het balbezit en creëerden daarvoor al voorzichtig de eerste kansjes.

Kopbal op de paal
Maar sc Heerenveen bleef overeind. Meteen na de treffer van Haller testte Rami Kaib met een schot van afstand Pasveer, maar de keeper dook de bal uit de verre hoek. Na de twee kansen die Musaba kreeg, was Sven van Beek na een uur het meest dichtbij: zijn kopbal uit een hoekschop spatte uiteen op de paal.

In de twintig minuten na rust rook sc Heerenveen bloed, maar de Friese storm ging halverwege de tweede helft stilaan liggen. De krachten vloeiden weg. Ajax kreeg weer lucht en gooide een kwartier voor tijd de wedstrijd in het slot. Invaller Neres scoorde met een geplaatst kopballetje in de hoek (0-2).