sc Heerenveen verliest van Maccabi

13 juli 2021 23:00

Na een overwinning op Jong FC Utrecht en een gelijkspel tegen KV Kortrijk ging sc Heerenveen dinsdagavond voor het eerst in de voorbereiding onderuit. Op het complex van SDC Putten verloor de ploeg van trainer Johnny Jansen van Maccabi Tel Aviv. De Friezen hadden het meeste balbezit en bepaalden het spelbeeld, maar kregen een Israëlisch lesje in effectiviteit (0-2).

Bij het duel in Putten waren vanwege de coronabeperkingen tweehonderd supporters aanwezig. Voor de thuisblijvers wilde sc Heerenveen – zoals het bij de eerste twee oefenduels ook deed – een livestream aanbieden. Helaas verbood Maccabi dit op het laatste moment door een beroep te doen op dit contractrecht. Kort daarna deelden de Israëliërs ook op het veld een tik uit aan sc Heerenveen: aanvoerder Sheran Yeini kopte zijn ploeg na zes minuten op voorsprong, waar wel een buitenspelluchtje aan hing (0-1).

Wat volgde was een Fries overwicht. Het veldspel zag er bij vlagen keurig en verzorgd uit, maar steeds ging het mis in de eindfase. De beste mogelijkheden waren voor Mitchell van Bergen en Tibor Halilovic. Van Bergen schoot de bal richting de lange hoek, maar zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Daniel Peretz. Diezelfde Peretz weerhield even later Halilovic van scoren en haalde opgelucht adem toen de Kroaat een niet te missen kans tóch naast wist te schuiven.

Risico nemen
In de tweede helft bleef sc Heerenveen op zoek gaan naar de gelijkmaker. Henk Veerman was tot tweemaal toe dichtbij. Vijf minuten na rust wist hij een fijne pass van Joey Veerman van achteruit niet te bekronen en even later scoorde de spits wel, maar ging het feest niet door wegens buitenspel. Na een uur spelen wisselde Jansen vijfmaal. Zijn ploeg bleef de aanval zoeken, maar ging ook meer risico nemen en daardoor ruimte weggeven. Dat werd sc Heerenveen kort voor tijd fataal: uit een counter besliste Dor Turgeman het duel (0-2).

sc Heerenveen - Maccabi Tel Aviv 0-2 (0-1). 6. Yeini 0-1, 86. Turgeman 0-2.

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Ewijk, Dresevic, Bochniewicz (60. Zaal), Kaib (60. Akujobi); Kongolo (60. Van Ottele), Halilovic (70. Wendt), J. Veerman; Van Bergen (44. Nygren), H. Veerman (60. Driouech), Van der Heide (60. Shopov).