Tien man zien in laatste minuut punt in rook opgaan

30 oktober 2021 22:45

Tachtig minuten lang speelde sc Heerenveen zaterdag met tien man tegen Vitesse. Na de vroege rode kaart voor Ibrahim Dresevic kwam de thuisclub vlak voor rust brutaal aan de leiding dankzij een sublieme uitbraak van aangever Rodney Kongolo en afmaker Milan van Ewijk. Maar door een onterechte – zo zou scheidsrechter Martin van den Kerkhof na afloop toegeven – en een late goal van Loïs Openda ging de volle buit mee naar Arnhem (1-2).

30102021285049 DSC 8986

De derde nederlaag op rij, maar toch gingen de spelers van sc Heerenveen met applaus van het veld. Het publiek had een elftal – maar nog langer een tiental – gezien dat 'gewoon' standhield tegen Vitesse. De verwachtingen van het publiek waren na de vroege rode kaart voor Dresevic – die na tien minuten de doorgebroken Openda vastpakte – naar beneden bijgesteld. Want Vitesse zou in tachtig minuten toch wel van tien man gaan winnen? Dat gebeurde uiteindelijk ook, maar daar ging heel wat aan vooraf.

Na het wegsturen van Dresevic werd Filip Stevanovic geslachtofferd ten faveure van Nick Bakker. De spelers stroopten de mouwen op en deden er alles aan het achterin dicht te houden. Dat lukte behoorlijk en af en toe legde de ploeg van trainer Johnny Jansen een gevaarlijke counter op de mat. Anthony Musaba was een keer gevaarlijk door voorlangs te schieten. Doelpuntloos leken beide ploegen de kleedkamers op te zoeken, totdat Kongolo er met de bal vandoor ging. Na een lange solo legde hij de bal breed op de meegesprinte Van Ewijk, die met zijn eerste Friese goal zijn ploeg op voorsprong zette (1-0).

Geen verdiend punt
In de tweede helft was door de man-mindersituatie hetzelfde kat-en-muisspel te zien. sc Heerenveen bleef overeind, maar kreeg toch de gelijkmaker om de oren. Eentje die veel stof deed opwaaien. Openda scoorde, maar tijdens de aanval was scheidsrechter Van den Kerkhof een van de schijven. Desondanks besloot de arbiter de goal toe te kennen (1-1). Achteraf gaf hij aan fout te zitten. Zuur voor de thuisclub, want dat Vitesse een man meer had, was nauwelijks te zien. Een gelijkspel leek de uitkomst te worden, ware het niet dat Openda met een rake kopgoal in de slotminuut sc Heerenveen een verdiend punt ontnam (1-2).