Voorbeschouwing op thuisduel met RKC

14 januari 2021 17:00

Vier dagen na de wedstrijd tegen Fortuna Sittard speelt sc Heerenveen donderdag opnieuw een thuisduel. Dit keer komt RKC Waalwijk op bezoek (aftrap: 18.45 uur). In deze voorbeschouwing blikken we terug op twee bijzondere krachtmetingen uit het verleden en kijken we hoe de Waalwijkers dit seizoen tot dusver presteerden.

26112020269151 RKC 221120 DSC 1654

Historie
sc Heerenveen speelde in de geschiedenis negentien keer een thuiswedstrijd tegen RKC in de eredivisie. Dertien keer wonnen de Friezen, twee keer werd er gelijkgespeeld en vier keer wonnen de Brabanders.

De laatste keer dat sc Heerenveen een thuiswedstrijd tegen RKC speelde is alweer een tijd geleden. Vorig seizoen kon het duel vanwege het coronavirus niet doorgaan. Daarvoor speelde RKC vijf seizoenen in de eerste divisie.

Seizoen 2013/2014: 5-2
Het laatste thuisduel met RKC dateert van 8 november 2013, meteen een van de meest doelpuntrijke edities. In de eerste helft ging sc Heerenveen met een bescheiden 1-0 voorsprong aan de thee. Kenny Otigba schoot tien minuten voor tijd raak, op aangeven van Hakim Ziyech. Henk Herder stond die dag voor de ploeg omdat trainer Marco van Basten een schorsing uitzat.

In de tweede helft kwamen de Friezen pas echt op stoom. Met een hattrick van Alfred Finnbogason (waarvan twee strafschoppen) en een magistraal schot van afstand van Ziyech stapten de Friezen met een 5-2 overwinning van het veld.

Seizoen 2011/2012: 1-1
De thuiswedstrijd tegen RKC op 19 november 2011 ging zeker niet vanwege de uitslag de geschiedenisboeken in. De ploeg van trainer Ron Jans leek zelfs een nederlaag te leiden na een vroege goal van Geoffrey Castillion. Totdat Gerald Sibon tien minuten voor tijd de bal voor zijn voeten kreeg. Met een fantastische lob verschalkte de spits doelman Jeroen Zoet.


RKC dit seizoen

De ploeg van trainer Fred Grim kende tot nu toe een wisselvallig seizoen. RKC staat nu met twaalf punten op een veilige veertiende plek, maar de laatste vier duels gingen verloren. RKC is niet meer actief in het bekertoernooi, want in de eerste ronde werden de Waalwijkers na strafschoppen uitgeschakeld door SC Cambuur. Finn Stokkers is momenteel clubtopscorer. De spits was dit eredivisieseizoen goed voor vijf doelpunten.