Jeugdteams maken zich klaar voor voorjaarscompetitie

10 maart 2022 13:20

De meeste jeugdteams van sc Heerenveen beginnen komend weekend aan de voorjaarscompetitie. Anders dan in het seniorenvoetbal bestaat een seizoen in de jeugd uit twee competities: eentje in het najaar en eentje in het voorjaar. Het gros van de sc Heerenveen-elftallen komt straks uit op het hoogste niveau.

L0kwags5


De nationale jeugdcompetities worden elk seizoen opgedeeld in een najaars- en voorjaarseditie. De KNVB kiest voor deze structuur om teams zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen met een zo hoog mogelijke weerstand. De competities bestaan daardoor uit acht tot veertien ploegen, met promotie-degradatie in de zomer én winter.

Door corona werden eind vorig jaar diverse wedstrijden uitgesteld. Niet alleen bij sc Heerenveen, maar overal. Daardoor beginnen de voorjaarscompetities later dan gepland. In het voorjaar komt het gros van de teams van sc Heerenveen uit op het hoogste landelijke niveau.

Onder 21
Na de degradatie uit de hoogste competitie komt Onder 21 na de winter uit op het tweede niveau van Nederland. De ploeg van trainer Menno van Dam trapt de voorjaarscompetitie zaterdag af in Twello tegen Go Ahead Eagles (aftrap: 11.30 uur).

Onder 18
Onder 18 handhaafde zich in de najaarscompetitie op het hoogste niveau. Het team van trainer Niek Westra speelt daarom ook in de tweede helft van het seizoen tegen de beste ploegen. Het eerste duel staat volgende week zaterdag op het programma: thuis tegen Ajax (aftrap: 14.30 uur).

Onder 17
Net als Onder 18 behoort ook Onder 17 tot de beste teams van het land. De ploeg van trainer Wilco Hellinga trapt de voorjaarscompetitie dinsdag af tegen PSV. Het duel op Sportpark Skoatterwâld begint om 16.00 uur.

Onder 15
De voorjaarscompetitie voor Onder 15 begint zaterdag met een thuiswedstrijd, in Nieuwehorne. Op het tweede niveau van Nederland trapt het team van trainer Emiel Kramer de competitie af tegen De Graafschap (aanvang: 11.30 uur).

Onder 14
Met een thuiswedstrijd tegen FC Volendam begint Onder 14 zaterdag aan de voorjaarscompetitie. De ploeg van trainer Joey van den Berg is een van de eersten die Sportpark Skoatterwâld betreden: de aftrap vindt plaats om 9.30 uur.

Onder 13
Voor de winter handhaafde Onder 13 zich op het hoogste niveau en dus meet de ploeg van trainer Jeffrey Mast zich in de voorjaarscompetitie weer met de beste clubs. Eerste wedstrijd: zaterdag thuis tegen ADO Den Haag (aftrap: 12.00 uur).

Onder 12
Ook Onder 12 behoort bij de top van Nederland, met tegenstanders als AZ, PSV, Vitesse en Ajax. De Friezen beginnen zaterdag met een uitwedstrijd tegen de Amsterdammers (aftrap: 10.00 uur).

Onder 11
Tot slot Onder 11. De jongste talenten van sc Heerenveen spelen niet landelijk, maar worden als team ingedeeld in een regionale competitie. De tegenstanders heten onder meer Heerenveense Boys en vv Heerenveen. Zaterdag speelt de ploeg van trainer Mathijs van de Beld thuis tegen SC Joure (aftrap: 10.00 uur).