'Scoor een Boek' weer van start: 2.500 leerlingen doen mee

01 maart 2022 14:00

Voor 2.500 leerlingen op verschillende basisscholen in Friesland begint deze week het project Scoor een Boek. Voor de derde keer organiseren de Friese bibliotheken, Fers, scholen en sc Heerenveen dit leesproject om het plezier in lezen bij kinderen te vergroten. De officiële aftrap werd woensdag verricht door mascotte Heero en Foppe de Haan op basisschool De Twirre in Ureterp.

IMG 2701


Waarom boeken scoren?

Een op de tien kinderen in Nederland kampt met taal- en leesproblemen. Zonder hulp staan zij over een aantal jaar met 1-0 achter, bijvoorbeeld bij het betreden van de arbeidsmarkt. Met Scoor een Boek willen de Friese bibliotheken leesplezier bij kinderen aanwakkeren.

“Dit doen we door lezen te verbinden aan sport. Boeken scoren, noemen we dat. Wanneer kinderen 15 minuten lezen per dag, groeit hun woordenschat al met ongeveer duizend woorden per jaar. Lezen is dus ontzettend belangrijk.” aldus Sandra van Gaalen, namens het Fries Bibliotheken Netwerk. Scoor een Boek zet de kracht van voetbal in voor het stimuleren van leesmotivatie en leesplezier bij leerlingen én gezinnen.

Hoe werkt het?
Naast de aftrap, is er ook op iedere school een rustmoment en fluitsignaal. Op speciale klassenposters kunnen de leerlingen met stickers bijhouden hoeveel boeken ze hebben gelezen. Bij het fluitsignaal wordt bekend hoeveel boeken er zijn gescoord. De kinderen sluiten Scoor een Boek af met sportieve spellen op het sportveld.

Zien lezen, doet lezen
Dit jaar ligt er extra focus op lezen binnen het gezin. Van Gaalen: “Zo roepen we op om ook thuis te scoren. Alle deelnemende leerlingen krijgen een thuisposter, met voetbal stickers die ze kunnen opplakken voor bijvoorbeeld voorlezen aan hun broertje of zusje.” Want zien lezen, doet lezen.

Samenwerken
Scoor een Boek is een landelijk leesproject waarbij de bibliotheken samenwerken met eredivisievoetbalclubs en andere partners om kinderen aan het lezen te krijgen. Zo doen in Fryslân sc Heerenveen en SC Cambuur beide mee, zijn inmiddels veel scholen aangehaakt en krijgt Scoor een Boek hulp van Sport Fryslân, BV Sport en High Five Sportstimulering.

Ook wordt er dit jaar samengewerkt met GGD Fryslân, want naast lezen stimuleert dit project ook een gezonde levensstijl. Dat betekent: veel bewegen en ook goed water drinken. GGD werkt hierin mee als partner.


Scoor een Boek-journaal
Tijdens het project is er ook een speciaal Scoor een Boek-journaal. Op het YouTube-kanaal van Fers is voor kinderen een driedelige serie te zien. Aflevering 1 met Erwin Mulder staat nu online.