Van Wonderen waarschuwt zijn ploeg: "Je gaat daar niet zomaar winnen"

04 november 2022 15:41

sc Heerenveen neemt het zaterdagavond om 21.00 uur op tegen Excelsior. Kees van Wonderen weet dat het geen makkelijke wedstrijd gaat worden in Kralingen. Beide ploegen wonnen tot dusver vier competitiewedstrijden, al speelden de Friezen wel vier keer vaker gelijk. Bij de bezoekers is Thom Haye niet van de partij wegens een schorsing.

28102022301253 FPH4155


"Tibor Halilovic neemt zijn plek in. Hij kan daar prima spelen en we willen de boel niet overhoop gooien", aldus de trainer, die zijn ploeg afgelopen weekend zag verliezen van FC Utrecht. Gezien het spelbeeld had er meer ingezeten. Vooral voor de pauze combineerde de ploeg bij vlagen naar hartenlust. Lang hoefde hij dus niet te twijfelen om opnieuw voor een 4-3-3-formatie te gaan. "Maar het systeem is slechts een vertrekpunt. Het spel is dynamisch, je moet steeds zoeken naar ruimtes op het veld."

Amin Sarr staat weer aan de linkerkant van het veld opgesteld. "Het is niet meer zo dat een spits lekker voorin kan blijven staan, hij moet ook verdedigen. Dat kan hij ook goed. Het gaat om intensiteit, met sprints van minstens twintig kilometer per uur. Als je kijkt hoeveel kansen hij heeft gehad in anderhalve wedstrijd: vier of vijf. In de wedstrijden daarvoor was het veel schaarser", aldus Van Wonderen, die Simon Olsson weer rechts positioneert. "Hij is geen echte buitenspeler, maar je wilt hem daarom aan de binnenkant hebben. Dan krijgt hun back het moeilijk. Als hij meegaat, dan betekent het dat Van Ewijk er overheen kan. Dat zijn keuzes, dat is het spel."

In de voorbereiding stonden de ploegen ook al tegenover elkaar. Toen waren de Friezen met 3-1 te sterk door twee doelpunten van Joost van Aken en een treffer van Amin Sarr. Het betekent niet automatisch dat deze wedstrijden gesneden koek wordt. "Ze winnen van AZ. Dat heb ik mijn spelers ook voorgehouden: Het is een goed georganiseerde ploeg en thuis spelen ze op kunstgras. Je gaat daar echt niet zomaar winnen", aldus de oefenmeester.