Gastenvak uitduel AZ gehalveerd, daders vuurwerkincident gestraft

20 september 2023 11:00

Naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens de wedstrijd AZ – sc Heerenveen op 1 april 2023, wordt het gastenvak van AZ bij de ontmoeting tussen beide teams op zaterdag 21 oktober gehalveerd. Vorig seizoen werd de wedstrijd ontsierd door individuen die vuurwerk op het veld gooiden.

58750024 ORANGE PICTURES


De straf wordt opgelegd door de burgemeester van Alkmaar en is in lijn met het handelingskader aanpak ongeregeldheden rondom betaald voetbalwedstrijden voor gemeenten besloten. Door deze straf kunnen er maximaal 375 supporters afreizen naar Alkmaar. Ook geldt voor deze wedstrijd een verplichte buscombi. Dit betekent dat supporters niet individueel naar het stadion kunnen reizen. Verder wordt er geen alcohol geschonken in het gastenvak en zijn sfeerartikelen niet toegestaan. De gemeente Alkmaar heeft in een brief laten weten dat de maatregelen bij normaal gedrag eenmalig zijn. Wanneer er wederom incidenten plaatsvinden, zijn er volgend seizoen helemaal geen uitsupporters welkom.

Het incident van 1 april staat niet op zich. Ook bij de thuiswedstrijd tegen AZ op 14 januari 2023 vonden er ongeregeldheden plaats in- en rondom het Abe Lenstra stadion. Het eerdergenoemde handelingskader zal daarom ook effect hebben op het thuisduel van sc Heerenveen tegen AZ, later dit seizoen. Dit betekent dat er bij de return ook beperkende maatregelen worden opgelegd aan de supporters vanuit Alkmaar.

Persoonsgerichte straffen voor betrokkenen vuurwerkincident
Bij het vuurwerkincident op 1 april 2023 waren veertien daders betrokken. Vier personen hebben hierbij ook daadwerkelijk fakkels op het veld gegooid. Middels videobeelden zijn de verantwoordelijke personen voor deze actie achterhaald. Acht van de daders zijn door sc Heerenveen gestraft. Zes van hen hebben een stadionverbod opgelegd gekregen van de KNVB, variërend in duur van 18 tot 72 maanden. Daarnaast hebben ze geldboetes opgelegd gekregen, variërend van €250, (voor minderjarigen)- tot €450, (voor meerderjarige daders).

Daar is het niet bij gebleven. De vier personen die vuurwerk op het veld hebben gegooid zijn aansprakelijk gesteld voor de schade die ze hebben toegebracht aan het veld van AZ. In totaal bedroeg de schade €12.460. Inmiddels is een groot deel van deze schade met succes verhaald en is er met één dader een betalingsregeling getroffen. sc Heerenveen heeft zich gericht op persoonsgerichte straffen om degenen die verantwoordelijk waren ook direct aan te pakken.

sc Heerenveen wil hiermee benadrukken dat dergelijke incidenten onacceptabel zijn en dus ook niet getolereerd worden. De club hoopt dat dit incident een les is voor alle betrokkenen en betreurt dat nu ook een groot deel van de goedwillende aanhang door de opgelegde maatregelen geraakt wordt. sc Heerenveen rekent bij de ontmoetingen van dit seizoen dan ook op normaal gedrag, zodat er in de toekomst weer op een normale en gastvrije manier kan worden afgereisd naar zowel Alkmaar als Heerenveen.