Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Amerika trekt aan Pierie: "Een fantastisch land"

Gepubliceerd op 3 december 2018 19:00

Dat Kik Pierie bij sc Heerenveen speelt, weten de meeste voetballiefhebbers wel. Dat hij in de verdediging staat en de linkerflank voor zijn rekening neemt ook. Minder bekend wellicht is zijn dubbele nationaliteit, want behalve een Nederlands paspoort heeft Pierie ook een Amerikaans exemplaar. Hoe zit dat en wat betekent dat voor hem?

28102018243761_28102018243715_DSC0883

Eerst over de voetballer Pierie. Op het voetbalveld herbergt hij nauwelijks nog geheimen. Daarvoor loopt de pas 18-jarige verdediger van sc Heerenveen al te lang mee. Het uitduel met AZ, eind oktober, is alweer het veertigste optreden van de jongeling in de Eredivisie. Naast deze bovengemiddelde ervaring voor iemand van zijn leeftijd draagt Pierie ook nog eens de aanvoerdersband bij het Nederlands elftal Onder 19.

Nee, als we nog wat nieuws over Pierie willen weten, moeten we dat buiten de kalklijnen zoeken. Toeval of niet, op de dag waarop het interview met de door sc Heerenveen zelf opgeleide speler gepland stond, komt het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse voetbalbond hem zou hebben benaderd om op termijn voor Team USA uit te komen. "Klopt. Zij zijn inderdaad naar mij toegekomen en vertelden mij dat ze me volgen", zegt Pierie.

Waardoor komt Pierie in aanmerking voor het Amerikaans elftal? Dat zit als volgt. Vader Jean-Pierre – chirurg van beroep – werkt en studeert voor de eeuwwisseling een jaar in de Verenigde Staten, waardoor het gezin Pierie overzee trekt. Daar bevalt moeder Daniëlle in Boston van een zoon: Kik.

28072018240849_FPH2150

Lang woont Pierie niet in Amerika. Drie maanden na zijn geboorte besluiten pa en ma weer naar Nederland te verhuizen. Een kort verblijf, maar Pierie houdt er wel een Amerikaans paspoort aan over. Dat leidt ertoe dat ruim achttien jaar later de Amerikaanse voetbalbond een lijntje uitgooit naar Pierie. "Dat doet wel wat met me ja", bekent hij.

Pierie vindt het "een heel grote eer" dat The Stars and Stripes hem benadert. "Amerika is een enorm groot sportland. Voetbal was er eerst een B-sport, maar is de laatste jaren ontzettend gegroeid en komt steeds dichter in de buurt van de Big Four: American football, basketbal, honkbal en ijshockey. Als dan de voetbalbond van zo’n groot land bij je uitkomt en jou vertelt dat ze je volgen, is dat natuurlijk heel mooi om te horen."

Niet alleen de sportcultuur van Amerika spreekt Pierie aan. Hij is ook in algemene zin vol lof over zijn geboorteland. "Amerika is een fantastisch land. The sky is the limit. Zo denken ze daar. Een klusjesman kan er miljardair worden, door heel hard te werken. Daarnaast denken ze groot en zijn ze erg vindingrijk. De Amerikaanse mentaliteit en manier van leven spreekt me heel erg aan. Dat komt niet door mijn Amerikaanse paspoort. Zonder zou ik het ook een geweldig land vinden."

26092018242780_DSC5312

Zijn Amerikaanse nationaliteit zorgt er wel voor dat Pierie op de hoogte wil zijn van wat er zich in het land afspeelt. "Ik houd Amerika meer in de gaten dan andere landen." Eén keer keert hij er terug. Met Oranje Onder 16 werkte hij eind 2015 een vriendschappelijk toernooi af in Florida. "Een geweldige ervaring", blikt hij terug. Bij dat ene bezoek zal het dan ook niet blijven. "Nee, ik ga sowieso nog een keer naar Amerika om er vakantie te vieren."

Dat Pierie de Amerikaanse nationaliteit bezit, houdt ook in dat hij mag stemmen bij de verkiezingen van de volgende president in 2020. "Daar ga ik me zeker in verdiepen, wanneer het zover is", zegt hij daarover. "Ik vind dat ik als geboren Amerikaan verplicht ben me daarmee bezig te houden."

Behalve presidentsverkiezingen staan hem nog meer keuzes te wachten. Zijn eigen interlandcarrière bijvoorbeeld. "Ik ben een trotse Nederlander en spreek Nederlands, maar ik ben wel in Amerika geboren. Stel dat over vier jaar het Nederlands elftal niet op de stoep staat en de Amerikanen wel … Voor wie kies je dan? Je kunt niet een-twee-drie terug."

Dit artikel verscheen in de november 2018-editie van Corner, de huis-aan-huiskrant van sc Heerenveen en MDH Uitgeverij.