Feanstore

Afrekenen

Ticketing

Afrekenen

Blamage Heerenveen in Sittard: 1-0

Gepubliceerd op 3 november 2001 00:00

Heerenveen is in Sittard, tegen de nummer 18 van de KPN Eredivisie, tegen een pijnlijke 1-0 nederlaag aangelopen. De Friezen gaven niet thuis tegen het zwalkende en door blessures geteisterde Fortuna Sittard dat tegen Heerenveen pas de tweede zege van het seizoen boekte. Heerenveen had de nederlaag aan zichzelf te wijten. De mannen van trainer Foppe de Haan speelden futloos en zonder inspiratie. Heerenveen verloor niet alleen drie punten, maar ook Arek Radomski die in de slotminuten een rode kaart kreeg.

Foppe de Haan zal ongetwijfeld een hartig woordje spreken met zijn spelers, want Heerenveen acteerde in Sittard ondermaats. De Friezen presteren dit seizoen wisselvallig en onderstreepten dat tegen Fortuna met een bar slechte optreden. Tegen topclubs speelt Heerenveen scherp en geconcentreerd, maar kennelijk hebben de Friezen moeite om ook tegen minder aansprekende tegenstanders scherp en geïnspireerd voor de dag te komen.

Heerenveen kreeg in de eerste minuut meteen een uitstekende kans om de score te openen. Joost Volmer, die vorig seizoen tegen Heerenveen al in de tweede minuut tegen een rode kaart opliep, ging ook nu in de beginfase opzichtig in de fout. De verdediger speelde verkeerd terug op zijn doelman. Allbäck reageerde alert, maar kwam net tekort om Hesp te kunnen verrassen. Zo werd Fortuna voor een snelle achterstand behoed.

De veldverhoudingen waren vanaf het begin duidelijk. Heerenveen dicteerde het spel, maar mocht dat ook van de thuisclub die veel mensen achter de bal hield en en gokte op de counter. Hamming en El Khadri deelden al een paar speldeprikken uit, maar echt gevaarlijk werd het niet voor het doel van Hans Vonk.

Maar ook Heerenveen slaagde er niet in om de Fortuna-defensie in verlegenheid te brengen. De gasten hadden moeite met de verdedigende en compacte speelwijze van Fortuna. Heerenveen hanteerde een te laag tempo en toonde te weinig daadkracht waardoor de nummer achttien van de KPN Eredivsie in het eerste half uur simpel op de been bleef.

Het gebrek aan scherpte kwam Heerenveen in de 39ste minuut duur te staan. Emeran mocht op rechts een vrije trap nemen en gooide de bal hoog voor het doel. In het strafschopgebied torende Joost Volmer boven alles en iedereen uit. De verdediger kopte keihard raak en zette daarmee het wedstrijdbeeld volledig op zijn kop, 1-0. Een fikse tegenvaller voor de gasten die nog éénmaal gas gaven, maar voor rust niet verder kwamen dan een kopbal van Gerard de Nooijer die over het doel van Hesp verdween.

Het beeld van de beginfase van de tweede helft verschilde niet veel van dat van de eerste speelhelft. Fortuna speelde 'reactievoetbal'. De thuisclub wachtte op fouten van Heerenveen dat meer tegen zichzelf vocht dan de tegenstander. Er gebeurde dan ook weinig opwindends. Behalve een schotje van Hamming en een vrije trap van Nurmela (redding Hesp) viel er voor de aanwezige toeschouwers weinig te genieten.

In de zestigste minuut kwam Heerenveen goed weg. El Khadri ging er op rechts vandoor. De Marokkaanse Belg haalde de achterlijn en zette de bal goed voor, maar gelukkig voor de thuisclub verschenen Hamming en Gerritsen te laat voor het doel en bleef Heerenveen een tweede treffer bespaard.

Heerenveen moest het vooral hebben van dode spelmomenten. Met nog ruim een kwartier op de klok hield doelman Hesp zijn ploeg op de been. Allbäck werd neergehaald door Volmer waarna Nurmela zich met de vrije trap belastte. De Fin krulde de bal fraai in de bovenhoek, maar met een werkelijk schitterende reflex tikte Hesp de bal uit het doel.

Heerenveen probeerde in de slotfase van alles, maar de echte vorm en overtuiging ontbraken om de gelijkmaker te kunnen forceren. Heerenveen raakte bovendien geïrriteerd en dat leidde in de 86ste minuut tot een rode kaart voor Radomski (natrappen) en gele kaarten voor Lurling en Gérard de Nooijer. Heerenveen leed duur puntenverlies en liet een uitgelezen de kans onbenut om naar de tweede plaats op de ranglijst te klimmen.